
Minder werken vanaf 55 jaar
Als uw werknemer minder gaat werken, kan hij zijn inkomen aanvullen met (een deel van) zijn flexpensioen van SPW. Er zijn ook mogelijkheden vanuit de cao waarbij hij zijn pensioenpot nog niet hoeft aan te spreken. De keuze die hij maakt, heeft invloed op zijn toekomstige pensioenopbouw.
Er zijn meerdere mogelijkheden om minder te werken waarbij de pensioenopbouw wel doorloopt.
Demotie
Minimaal 50% of meer van het dienstverband blijft bij de demotieregeling behouden. Het salaris, de uren of het salaris én de uren worden minder. Belangrijk is dat u en uw werknemer de mogelijkheden en voorwaarden bespreken. En u samen met uw werknemer afspreekt wie het verschil tussen de nieuwe en de oude premie betaalt.
Generatiepact Woondiensten
Sinds 1 januari 2019 kunnen werknemers vanaf 63 jaar gebruikmaken van het generatiepact. Het biedt werknemers de mogelijkheid minder te werken en daar gedeeltelijk financiële compensatie voor te krijgen. De pensioenopbouw loopt volledig door. Het Generatiepact Woondiensten is onderdeel van de CAO Woondiensten. De cao-partijen hebben gekozen voor een 80-90-100 regeling. Dit betekent voor de werknemer: 80 procent werken, 90 procent brutoloon en 100 procent pensioenopbouw. De werknemer krijgt voor het aantal uren dat hij minder gaat werken buitengewoon verlof. De aanvraagtermijn voor uw werknemer is 4 maanden.
Deze regeling is verlengd tot 1 april 2025. Nieuw met de verlening is dat maatwerk op corporatieniveau mogelijk is. U heeft de vrijheid in overleg met uw ondernemingsraad in positieve zin voor uw werknemer een lagere instapleeftijd dan 63 jaar mogelijk te maken. Ook heeft u de mogelijkheid een andere variant te kiezen dan 80% werken, 90% loon en 100% pensioen, waarbij de 100% pensioenopbouw altijd geldt. Voorwaarde blijft dat de vrijgekomen uren worden herbezet met medewerkers onder de 35 jaar. Bij voorkeur op corporatieniveau, maar als dit niet lukt, op brancheniveau.
Verlofdagen kopen
Volgens het ‘Woondiensten cafetariasysteem’ kan uw werknemer extra uren kopen.
Lees meer over verlofdagen kopen in de cao woondiensten op Aedes.nl
Minder werken
Als u werknemer minder gaat werken, wordt de pensioenopbouw minder op basis van de nieuwe arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor zijn ouderdomspensioen. Maar ook voor het nabestaandenpensioen. De hoogte van de pensioenpremie past u aan in de nieuwe overeenkomst.
Uw werknemer kan minder gaan werken en daarbij (gedeeltelijk) flexpensioen opnemen. Bijvoorbeeld om het inkomen aan te vullen.
Deeltijdpensioen
Deeltijdpensioen geeft uw werknemer de kans te ervaren hoe het is om met pensioen te zijn. En het biedt misschien de mogelijkheid zijn werkzaamheden beter en langer vol te houden. Zo kan uw oudere werknemer vol energie en met plezier aan het werk blijven. De pensioenopbouw gaat alleen door voor het werkzame deel.
Uw werknemer heeft een aantal keuzemogelijkheden die hij ook met elkaar kan combineren:
Volledig pensioen
Uw werknemer kan eerder stoppen met werken. De pensioenopbouw stopt dan ook. Uw werknemer heeft een aantal keuzemogelijkheden die hij ook met elkaar kan combineren:
- Eerder met pensioen gaan
- Variëren in hoogte van pensioen
- Meer pensioen voor de werknemer of zijn partner
Wilt u uw werknemer financieel ondersteunen om vervroegd met pensioen te gaan, dan betaalt u aan de Belastingdienst een heffing op basis van de Regeling Vroegtijdig Uittreden (RVU). Vanaf 1 januari 2021 is er een tijdelijke vrijstelling voor de RVU-heffing. U betaalt geen heffing meer als u voldoet aan de volgende criteria:
- De werknemer treedt maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd uit.
- U geeft maximaal een uitkering ter hoogte van de AOW voor alleenstaanden.