Nederlands Pensioenstelsel opnieuw beste wereldwijd

In een nieuw onderzoek van Mercer is het Nederlandse pensioenstelsel weer uitgeroepen tot de beste van de wereld. Het onderzoek werd gehouden in 47 landen en plaatst Nederland terug op de hoogste plek, nadat IJsland vorig jaar op nummer één stond  en nu op plek twee is geëindigd. Denemarken blijft op de derde positie, terwijl Israël nu plek vier inneemt.

Het rapport legt de nadruk op de kwaliteiten van de top vier landen, waarbij zij bekend staan om hun eersteklas en sterk pensioensysteem, dat vooral op drie belangrijke punten uitblinkt:
 

  1. Bieden de pensioenen voldoende financiële zekerheid om van te leven?
  2. Is het pensioenstelsel van goede kwaliteit en kostenefficiënt, zelfs bij een stijgende levensverwachting?
  3. Hoe zit het met de eerlijkheid en kwaliteit van de pensioenregels.

Nieuwe pensioenregels

Het rapport meldt ook dat Nederland werkt aan de vernieuwing van het pensioenstelsel, waarbij de voordelen van deze nieuwe regels als positief worden beschreven. Het toezicht en de bezittingen, zoals de aandelen, worden goed beoordeeld door de onderzoekers.

Vergrijzing en inflatie

Mercer waarschuwt dat een steeds ouder wordende bevolking en de waardevermindering van geld het pensioenstelsel onder druk kunnen zetten. Maar ook door stijgende prijzen en rentetarieven kunnen pensioenstelsels wereldwijd te maken krijgen met grotere uitdagingen.

Het rapport legt de nadruk op de groeiende vergrijzing, waarbij voor het eerst in de geschiedenis over de hele wereld meer mensen ouder dan 65 jaar zijn dan kinderen jonger dan 5 jaar. Dit brengt extra druk met zich mee voor pensioenstelsels wereldwijd.

23 oktober 2023