Pensioenkeuzes en duurzame inzetbaarheid

Door de verhoging van de AOW-leeftijd moeten we steeds langer werken. Wat betekent langer werken voor uw medewerkers en hoe begeleidt u ze? Wij ondersteunen u en uw werknemer met informatie en hulpmiddelen.

Uw werknemer is duurzaam inzetbaar als deze tot aan de pensioenleeftijd succesvol en naar tevredenheid kan functioneren, zowel voor de werkgever als voor de werknemer zelf. Een belangrijke rol hierin speelt de manier waarop de oudere werknemer kan omgaan en samenwerken met jongere collega’s, hoe hij wordt geholpen bij vragen en wordt ondersteund bij het maken van de juiste keuzes. Voor uw werknemer is het altijd belangrijk dat hij alle mogelijkheden die ons flexpensioen hem biedt, kent. Helemaal als hij denkt over eerder stoppen met werken of minder werken.

Drie collega HR-adviseurs vertellen vanuit hun ervaring over de inzet van het flexpensioen bij veranderende inzetbaarheid van werknemers. 

  1. Joyce Koeman-Barbier, Teamleider P&O Haag Wonen, vertelt  over 'Tijdelijk van de werkvloer: onbetaald verlof of minder werken'
  2. Berith Kuiper licht de gevolgen toe van 'Minder werken of stoppen met werken'
  3. Roy van Westering laat zien wat 'Doorwerken na de AOW-leeftijd' betekent voor uw medewerker 

Bekijk hun video Pensioen en inzetbaarheid

Een nieuwe werknemer heeft andere vragen over zijn pensioen dan een werknemer die al nadenkt over met pensioen gaan. In de online checklist ‘Wegwijs in uw pensioen’ vinden zij beiden antwoord op hun vragen. Ook de vragen van medewerkers op een ander punt van hun carrière krijgen antwoord. Bijvoorbeeld over aanmelden van de partner krijgen of opnemen van bijzonder verlof. En niet alleen het antwoord op de vragen, maar ook wat er geregeld moet, is direct duidelijk. De checklist is altijd makkelijk vindbaar voor uw medewerkers als u deze een plek geeft op uw intranet of interne website. Dat kan via de embed code/widget.

SPW helpt uw werknemers met het antwoord op veelgestelde vragen over hun pensioenmogelijkheden in Mijn SPW. Vragen als 'Wanneer kan ik stoppen met werken?’ en ‘Wat heb ik straks nodig'? Uw werknemers berekenen zelf of zij later genoeg te besteden hebben. Bied uw werknemer grip op zijn financiële toekomst. Wijs hem op de pensioenmogelijkheden in Mijn SPW. Hierin kan hij zelf aan de slag met zijn financiën voor later.

Dit biedt Mijn SPW uw werknemer:

  • direct inzicht in de financiële balans
  • bij ons bekende inkomsten en een schatting van de uitgaven zijn al ingevuld
  • balans tussen inkomsten en uitgaven door uw werknemer eenvoudig aan te passen 
  • overzicht in inkomsten en uitgaven nu en later 
  • inzicht in inkomsten van hemzelf en zijn partner