7 februari 2019

Eerste lening aan woningcorporatie via online platform

Woningcorporaties staan de komende jaren voor een enorme uitdaging. Ruim twee miljoen woningen moeten worden verduurzaamd. Om het huizentekort tegen te gaan, is het ook belangrijk dat de komende jaren tienduizenden nieuwe sociale woningen worden gebouwd. Dit betekent dat tot 2050 veel extra geld nodig is. Maar hoe gaan woningcorporaties dit financieren? Een nieuw online, onafhankelijk platform gaat de woningcorporaties helpen om dit eenvoudiger en goedkoper voor elkaar te krijgen.

Via LIST een alternatief aanbod van kapitaal

Woningcorporaties zijn al een tijd op zoek naar alternatieve aanbieders van kapitaal. Een aantal woningcorporaties heeft samen met onze vermogensbeheerder (APG) LIST Amsterdam benaderd om hier een oplossing voor te vinden. LIST heeft een onafhankelijk platform opgezet waarbij het mogelijk is om leningen af te sluiten zonder tussenkomst van banken. Inmiddels is de eerste lening aan woningcorporatie de Alliantie succesvol verstrekt. We beleggen in deze lening vanwege de lange looptijd. Maar ook omdat het een stabiel en betrouwbaar rendement oplevert voor onze deelnemers.

Eenvoudiger en goedkoper lenen

Vraag en aanbod van deze leningen komt door het platform op effici├źnte en effectieve wijze bij elkaar. Hierdoor kunnen woningcorporaties eenvoudiger financiering vinden en dat zorgt bovendien voor lagere beleggingskosten. Leningen worden zo goedkoper voor woningcorporaties. Via het nieuwe platform worden woningcorporaties direct met grote, professionele beleggers in Nederland in contact gebracht. De leningen die via het platform worden aangeboden, hebben een garantie via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

SPW investeert in duurzame beleggingen

Verantwoord beleggen is een belangrijk onderdeel van het beleggingsbeleid van SPW. We zoeken actief naar beleggingen die bijdragen aan een duurzamere wereld. SPW vindt het belangrijk om hier open over te communiceren met zijn deelnemers en andere belanghebbenden. We publiceren elk jaar een

Verslag Verantwoord Beleggen

waarin we uitleggen hoe we ons verantwoord beleggingsbeleid in de praktijk hebben gebracht.