Wat gaat er veranderen?

Ouders met kinderen op fiets

Nederland krijgt een vernieuwd pensioenstelsel. De nieuwe regels voor pensioen worden vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). We lichten de belangrijkste veranderingen graag toe.

Wat je nu betaald bepaalt wat je straks ontvangt

Klinkt logisch. En dat is het ook. Daarom dat dit straks de basis vormt voor uw pensioen.

Nu hebben we nog een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het opgebouwde pensioen. In het vernieuwde pensioenstelsel worden afspraken gemaakt over hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dit heet een premieregeling. De premies worden - net als nu - belegd. De hoogte van de pensioeninkomen hangt af van de ingelegde premies en het rendement daarop.

Kiezen uit 2 varianten

Het vernieuwde pensioenstelsel kent 2 varianten, oftewel 2 soorten premieregelingen. De ene regeling biedt meer keuzevrijheid, de andere regeling biedt meer mogelijkheden om risico’s met elkaar te delen. De sociale partners (werknemers- en werkgeversorganisaties in de branche: De Unie, CNV Vakmensen, FNV woondiensten en Vereniging Volkshuisvesters Pensioen) kiezen de variant die zij het beste bij de deelnemers aan het pensioenfonds vinden passen.

Pensioen wordt beweeglijker

Als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen dat u heeft opgebouwd via uw werkgever straks sneller omhoog. Maar dit pensioen kan ook omlaag gaan als het economisch slechter gaat. Het pensioen wordt dus beweeglijker.

Een persoonlijker pensioenvermogen

U krijgt in het vernieuwde pensioenstelsel meer inzicht in hoe uw individuele pensioenvermogen ervoor staat. Zo kunt u zien wat uw jaarlijkse inleg aan pensioenkapitaal heeft opgeleverd. Met dit kapitaal koopt u bij pensionering pensioen in. Het pensioen wordt dus persoonlijker en transparanter.

Dit blijft hetzelfde:

1. U ontvangt vanaf uw pensioenleeftijd AOW van de overheid. Ook als de nieuwe regels zijn ingevoerd.
2. U blijft pensioen opbouwen via uw werkgever.
3. U ontvangt pensioen zo lang u leeft.
4. Overlijdt u? Dan heeft uw partner mogelijk recht op een partnerpensioen, ook als u overlijdt voordat u met pensioen bent.
5. Ook blijft u meestal pensioen opbouwen als u arbeidsongeschikt raakt.
6. Sociale partners blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

Op de hoogte blijven?

Als er nieuws is, dan informeren we u daarover op onze website en in onze nieuwsbrief. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.