Pensioen berekenen

Als u met pensioen gaat, heeft u een aantal keuzes. Die keuzes hebben gevolgen voor de hoogte van uw maandelijkse pensioen. In Mijn SPW berekent u hoe hoog uw pensioen is in verschillende situaties.

Bereken wat voor u de beste keuzes zijn

U kunt uw keuzes zo vaak als u wilt aanpassen. Zolang u uw pensioenvoorstel niet definitief accepteert, zit u nergens aan vast. Zo kunt u verschillende situaties bekijken en onderzoeken welke keuzes het beste bij uw situatie passen.

Uw pensioen gaat niet automatisch in. Stuur het aanvraagformulier in om uw pensioen aan te vragen.

U maakt de volgende keuzes als u met pensioen gaat:

Er is ruimte om zelf te kiezen, wat u wilt met uw pensioen. Wanneer u met pensioen gaat, of u geheel of voor een deel met pensioen gaat. Kiest u eerst een hoog pensioen en later een lager pensioen? Of andersom? Wel of geen partnerpensioen? Bereken uw pensioenmogelijkheden in Mijn SPW en bekijk direct uw persoonlijk pensioenvoorstel. U kunt in Mijn SPW uw pensioen op verschillende momenten berekenen: voor als uw pensioen nog ver weg is, als uw pensioen dichtbij komt en als u uw pensioen direct wilt regelen. 

Let op: In de volgende gevallen kunt u geen berekening meer maken in Mijn SPW. Wilt u toch een berekening? Neem dan contact met ons op.

  • Als u al voor een deel met pensioen bent
  • Als u uw pensioen vrijwillig voortzet
  • Als u arbeidsongeschikt bent

Lees meer over Mijn SPW

De pensioenregeling van SPW biedt een aantal flexibiliseringsmogelijkheden op het moment dat u met flexpensioen gaat. U kiest zelf het moment uit wanneer u met pensioen gaat. Bij vroeger of later met pensioen gaan dan de 68-jarige leeftijd spelen de flexfactoren een rol. Eerder met pensioen gaan, bijvoorbeeld betekent dat u een lager pensioen krijgt, omdat wij het pensioen over een langere periode uitbetalen. 

Flexfactoren zijn rekenregels of kengetallen waarmee wij het pensioen berekenen bij vervroegen (voor 68 jaar), uitstellen (na 68 jaar) of de keuzemogelijkheid hoog/laag op de ingangsdatum van het flexpensioen. De flexfactoren wijzigen ieder jaar.

De flexfactoren van 2024 zijn bekend

Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuzes? Neemt u dan gerust contact op met het Serviceteam van SPW. U kunt ons op werkdagen van 8.30 tot 17.00 telefonisch bereiken op 020 – 583 59 20. Wij helpen u graag.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!