Met pensioen gaan

Senioren lachen aan tafel

Wilt u met pensioen gaan? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Gelukkig kunt u in Mijn SPW uitrekenen wat voor effect verschillende pensioenkeuzes hebben op uw maandelijkse pensioenbedrag.

Pensioenkeuzes

Maar welke pensioenkeuzes heeft u precies? Wilt u eerder stoppen met werken of juist langer doorwerken? En wilt u nu meer pensioen ontvangen of juist later? Door deze keuzes goed te overwegen, haalt u het meeste uit uw pensioen.

Benieuwd naar al uw pensioenkeuzes? Doe de check in Mijn SPW. Of bekijk onderaan deze pagina de meestgestelde vragen over met pensioen gaan.

De hoogte van uw pensioen hangt af van verschillende factoren, zoals uw loon en het aantal jaren dat u gewerkt heeft. Daarnaast kunt u verschillende keuzes maken die van invloed zijn op uw pensioen. Zo kunt u kiezen voor meer flexpensioen (zo noemen we het ouderdomspensioen bij SPW) of meer partnerpensioen. Ook is het mogelijk om tijdelijk meer pensioen te ontvangen en later minder, of andersom. Wilt u meer weten over deze keuzemogelijkheden en hoe ze uw pensioen beïnvloeden?

Ontdek dan wat voor u de beste opties zijn

Wilt u voor uw 68e met pensioen? Dan heeft u, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, meerdere mogelijkheden.

Bekijk welke mogelijkheden u heeft

Uw flexpensioen vraagt u minimaal 2 maanden voor de ingangsdatum aan via Mijn SPW of u vraagt uw pensioen schriftelijk aan.

Bekijk de mogelijkheden

Gaat u op uw 68e met pensioen? Dan hoeft u uw bijverdiensten niet door te geven aan SPW. Lees meer over bijverdienen tijdens uw pensioen.

Loonheffing is belasting die u betaalt over uw inkomen uit salaris of uitkeringen. Loonheffingskorting is korting op deze belasting. Lees hier meer over loonheffingskorting.

Het bestaansminimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. De overheid bepaalt elk halfjaar het bestaansminimum. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt af van uw leeftijd en leefsituatie. Krijgt u nu huur- of zorgtoeslag van de Belastingdienst? En gaat u binnenkort met pensioen? Dan kan het zijn dat u straks geen toeslagen meer krijgt of dat u minder toeslag ontvangt.

Lees meer over het bestaansminimum

Bij SPW hebben we 6 pensioenbeloften ontwikkeld. Zo weet u dat u op ons kunt rekenen wanneer u met pensioen gaat. We helpen u graag om de verschillende mogelijkheden te bekijken, zodat u de beste keuze kunt maken.

U kiest bijvoorbeeld om eerder of later met pensioen te gaan. Of u kiest ervoor om eerst een hoger pensioen te ontvangen en later een lager pensioen. Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Bij SPW heeft u de vrijheid om zelf te kiezen wat ú wilt met uw pensioen. Dat is één van onze pensioenbeloften.

Wilt u meer weten over onze pensioenbeloften en hoe we u kunnen helpen bij het maken van de beste keuze voor uw pensioen? Lees dan alles over onze pensioenbeloften.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!