Financiële planning en pensioendromen: de weg van Chris

13 maart 2024

Het leven zit vol veranderingen en verrassingen. Tegelijkertijd heeft iedereen wensen, dromen en zorgen. Een nieuwe baan, het kopen van een huis of misschien wel kinderen zijn momenten die invloed hebben op de toekomst. We interviewden Chris Camfferman (37) over de belangrijke momenten in zijn leven.

Als je met Chris praat, valt meteen zijn enthousiasme voor zijn werk op. Hij werkt als communicatieadviseur voor woningcorporatie Dunavie in Katwijk, Zuid-Holland. Nadat hij jaren voor commerciële bedrijven werkte, kriebelde het om een nieuwe richting in te slaan. Zijn voorkeur ging uit naar een sector waar het niet alleen draait om cijfers en winst. Chris ging op zoek naar een functie waarmee hij meer impact kan maken.

Werken bij een woningcorporatie is veel meer dan alleen de technische aspecten van het wonen, zoals bijvoorbeeld nieuwbouwontwikkeling en renovatie. Een groot gedeelte van het werk gaat om de menselijke kant. Wonen is een basisbehoefte en het is belangrijk dat iedereen een eigen thuis heeft. Hierbij spelen woningcoöperaties een belangrijke rol.

Chris zijn persoonlijke doel is om te laten zien dat de sector allesbehalve stoffig is. Hij vindt het belangrijk om bewoners te betrekken bij projecten, zodat hun stem gehoord wordt. Ook ziet hij hoe belangrijk het is om de communicatiemiddelen aan te laten sluiten op hun behoeften en belevingswereld.

Freelancen voor een extraatje

Naast zijn vaste baan is Chris altijd actief geweest als freelancer. Dit was een bewuste keuze. Hij vindt het belangrijk dat hij blijft leren van verschillende branches en bedrijven. "Doordat ik freelance blijf ik elke keer nieuwe inzichten opdoen. Dit is niet alleen goed voor mijzelf, maar ook voor mijn werkgevers." Ook brengt het op financieel vlak natuurlijk voordelen met zich mee.

‘‘Samen met mijn partner maak ik altijd een vierjarenplan. Deze planning is gebaseerd op onze inkomens uit loondienst. Wat ik verdien met mijn freelancewerk is een leuk extraatje. Bijvoorbeeld voor leuke dingen of soms ook om extra te sparen.’’

Financiële verantwoordelijkheid

Sinds Chris en zijn vriendin zijn gaan samenwonen en kinderen hebben gekregen, zijn ze veel beter georganiseerd in hun financiële planning. In hun vierjarenplan nemen ze de grote uitgaven op die ze verwachten, zoals een nieuwe auto, een verbouwing of een verre reis met de kinderen.

Gaat u ook samenwonen of woont u al samen?

Laat ons dit weten. Dan krijgt uw partner meestal een partnerpensioen wanneer u overlijdt.

"Van jongs af aan heb ik geleerd om financieel verantwoordelijk te zijn, ik denk dat dit komt omdat ik uit een ondernemersgezin kom. Toen ik mijn eerste baan in de Chrysantenkas had, leerde mijn vader mij dat ik de helft mocht uitgeven en dat ik de andere helft opzij moest zetten. Als tiener snap je dat natuurlijk niet, maar als ik terugkijk denk ik dat het een slimme les is geweest. Ik had een mooie buffer opgebouwd, en heb altijd geleerd om te sparen."

Nu, met meer levenservaring en een eigen gezin, is hij actiever bezig met zijn financiën en wil hij zijn kinderen de waarde van geld meegeven. Ook hecht Chris veel waarde aan het gezamenlijk maken van financiële plannen met zijn partner. "Je weet nooit wat er gebeurt. Daarom is het extra belangrijk om je financiële zaken goed op orde te hebben en beiden volledig op de hoogte te zijn van de status en de mogelijkheden", benadrukt Chris. “Het staat ook nog op mijn to-do lijstje om het partnerpensioen te regelen.”

Toekomstplannen

Ook op de toekomst bereidt Chris zich al goed voor. Hij hoopt uiteindelijk eerder te kunnen stoppen met werken om zich dan alleen nog maar te kunnen focussen op een paar impactvolle projecten waar zijn hart ligt. Ook hoopt hij later in het bos te kunnen wonen. Of hij daar echt naartoe wil verhuizen, of een tweede huisje tussen de bomen wil hebben, dat weet hij nog niet.

Op dit moment spaart Chris natuurlijk ook voor dromen die hij heeft voor de korte termijn, zoals een nieuwe auto, een verre reis naar Japan en een avontuurlijke campertrip door Schotland. Voor de lange termijn heeft Chris ook een strategie. Hij vertrouwt niet alleen op het pensioen via zijn werkgever en AOW, maar investeert ook zelf. Hij doet aan risicospreiding, zodat hij zeker weet dat hij er later goed bij zit. "Ik doe aan speltip 8, kansenspreiding, omdat je natuurlijk nooit weet hoe het financiële landschap eruitziet als ik met pensioen ga."

Investeer in jezelf

Als Chris een tip mee mag geven aan anderen dan is het ‘investeer in jezelf’. Dat is de basis voor alles. Natuurlijk doet iedereen dit op zijn of haar eigen manier. Maar als je investeert in jezelf, dan valt de rest vanzelf wel op zijn plek.