Eerder stoppen met werken

U kunt volledig stoppen met werken voordat u de pensioenleeftijd bereikt. Dit heeft wel invloed op de hoogte van uw pensioen.

U kunt er ook voor kiezen om ‘in deeltijd met pensioen te gaan’. U gaat dan minder uren werken. Voor de overige uren gaat u met pensioen. U gaat feitelijk minder werken.

Als u eerder stopt met werken, moet u rekening houden met het volgende:

  • Stopt u volledig met werken? Dan stopt u met pensioen opbouwen. Dit heeft als gevolg dat uw pensioenuitkering lager zal zijn.
  • U krijgt niet automatisch uw pensioen. U kunt onder voorwaarden eerder stoppen met werken en uw pensioen eerder laten ingaan. Lees hier meer over eerder met pensioen gaan.
  • U krijgt pas AOW op uw AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd. Bekijk op de website van de Sociale Verzekeringsbank wanneer u uw AOW-leeftijd bereikt. 
  • U kunt de tijd tot uw pensioenleeftijd overbruggen met spaargeld of een nog lopende levensloopregeling.

We ontwikkelden onze 6 pensioenbeloften, zodat u ook als u eerder wilt stoppen met werken weet dat u op ons kunt rekenen. Wij helpen u om de verschillende mogelijkheden door te rekenen. Zo maakt u de beste keuze. Dit doen we met de persoonlijke pensioencheck, in te zetten wanneer u wilt. Om eerder te kunnen stoppen met werken kunt u ervoor kiezen om uw pensioen eerder in te laten gaan. Bij SPW heeft u namelijk de ruimte om zelf te kiezen, wat u wilt met uw pensioen. Ook dit is 1 van onze pensioenbeloften.

Lees meer over deze en de andere pensioenbeloften van SPW