Trouwen of geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd, u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Uw partner heeft meestal recht op partnerpensioen wanneer u overlijdt. U leest hier wat u moet weten en regelen.

U woont en trouwt in Nederland

Dan hoeft u niets te doen. Een huwelijk of partnerregistratie wordt via uw gemeente aan ons doorgegeven. Uw partner is dan automatisch aangemeld voor partnerpensioen wanneer u overlijdt.

U woont in Nederland, maar u trouwt in het buitenland

Dan moet u uw huwelijk bij de gemeente aanmelden. Wij ontvangen de gegevens over uw huwelijk automatisch van uw gemeente. Uw partner is dan automatisch aangemeld voor partnerpensioen wanneer u overlijdt.

U woont in het buitenland

En bent u getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Stuur ons een kopie van de (Engelse of Nederlandse) huwelijksakte of bewijs van het geregistreerd partnerschap. Als u dit niet doet, ontvangt uw partner géén partnerpensioen wanneer u overlijdt. 

U ontvangt een bevestiging zodra uw partner in onze administratie staat.

Let op! Overlijdt u binnen 6 maanden na de huwelijksdatum of partnerregistratie? Dan is er géén recht op partnerpensioen

Dat doet u met een Anw-hiaatpensioenverzekering. Dit is een aanvulling op het partner- en wezenpensioen van SPW. Een verstandige keuze als uw partner en/of kinderen meer geld nodig hebben om rond te komen na uw overlijden.

Lees meer over het Anw-hiaatpensioen

Helaas blijft niet iedereen voor altijd bij elkaar. Als u gaat scheiden heeft dat gevolgen voor het flexpensioen dat u tijdens de huwelijkse periode heeft opgebouwd. Ook heeft uw ex-partner recht op een deel van het partnerpensioen wanneer u overlijdt. Dit noemen wij het bijzonder partnerpensioen. U kunt in uw huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden afspraken maken over de verdeling van het pensioen als jullie gaan scheiden. Zo komen jullie bij een eventuele scheiding niet voor verassingen te staan.

Lees meer over wat jullie moeten regelen bij scheiden

Bent u al eerder getrouwd geweest of een geregistreerd partnerschap aangegaan? En gaat u dat opnieuw doen? Lees hier welke gevolgen dat heeft voor uw pensioen en het partnerpensioen van uw partner en ex-partner.