In 2023 met pensioen? Maak dan nu een berekening in Mijn SPW!

2 september 2022

Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe flexfactoren. Wilt u in 2023 met pensioen? Vanaf nu werkt de pensioenplanner met de flexfactoren voor 2023. Dat betekent dat u nu juiste berekeningen kunt maken voor als u in 2023 met pensioen wilt. Zo weet u waar u straks aan toe bent!

Heeft u eerder al een berekening gemaakt? Maak dan een nieuwe berekening. En bekijk of de flexfactoren voor 2023 invloed hebben op uw pensioenuitkering. Als dit veel invloed heeft, kunt u kijken wat eerder of juist later pensioneren voor uw inkomen betekent. SPW heeft geen invloed op wijzigingen van wettelijke inhoudingen zoals de belasting en sociale premies.

Wat zijn flexfactoren?

Flexfactoren zijn rekenregels of kengetallen waarmee wij het pensioen berekenen bij vervroegen (voor 68 jaar), uitstellen (na 68 jaar) of de keuzemogelijkheid hoog/laag op de ingangsdatum van het flexpensioen. De flexfactoren wijzigen ieder jaar.

Waarom jaarlijks nieuwe factoren?

Wij berekenen uw flexpensioen op basis van een aantal uitgangspunten. Het niveau van de rente waarmee wij rekenen en de levensverwachting van Nederlanders zijn belangrijke uitgangspunten. Elk jaar passen wij onze factoren aan, zodat ze goed passen bij de huidige rente en levensverwachting.

Wij kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten over het hoe en waarom flexfactoren wijzigingen.

Hier vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen