Meer of minder werken

Als u meer of minder gaat werken, gaat u ook meer of minder pensioen opbouwen. Dit geldt voor uw ouderdomspensioen. Maar ook voor uw nabestaandenpensioen. De hoogte van de pensioenpremie wordt door uw werkgever aangepast.

Over het algemeen geldt:
  • Gaat u meer uren werken? Dan wordt uw loon hoger en daardoor bouwt u ook meer pensioen op. U bouwt geen pensioen op over overwerkuren.
  • Gaat u minder uren werken? Dan wordt uw loon lager en daardoor bouwt u minder pensioen op. 
In Mijn SPW  kunt u zelf snel uitrekenen welke invloed dit heeft op de hoogte van uw pensioen. Ga naar Mijn SPW

Het is mogelijk om minder te werken. U heeft 3 mogelijkheden:

1. U gaat in deeltijd met pensioen
U blijft een deel van uw uren werken en voor het overige deel gaat u met pensioen. Dit heet in deeltijd met pensioen gaan. Dit kan vanaf uw 55e.

2. U maakt gebruik van de speciale regeling voor werknemers vanaf 58 jaar (demotieregeling)
Bent u 58 jaar of ouder? En gaat u minder verdienen doordat uw salaris lager wordt (door bijvoorbeeld een lagere betalende functie) of doordat uw uren omlaag gaan? Als u gebruik maakt van de demotieregeling blijft u toch volledig pensioen opbouwen.

3. U maakt gebruik van de generatiepactregeling voor werknemers vanaf 63 jaar 
Bent u 63 jaar of ouder? En wilt u minder gaan werken? Dat kan zonder gevolg voor uw pensioenopbouw met het generatiepact. Het generatiepact is een 80-90-100 regeling. Dit betekent dat u: 80% werkt, 90% loon ontvangt en 100% pensioen opbouwt. U vraagt het generactiepact aan via uw werkgever.

We ontwikkelden onze 6 pensioenbeloften, zodat u ook als u meer of minder wilt werken op ons kunt rekenen. Wij helpen u om de verschillende mogelijkheden door te rekenen. Zo maakt u de beste keuze. Dit doen we met de persoonlijke pensioencheck, in te zetten wanneer u wilt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met deeltijdpensioen te gaan, gebruik te maken van de demotieregeling of van het generatiepact. Bij SPW heeft u namelijk de ruimte om zelf te kiezen, wat u wilt met uw pensioen. Ook dit is één van onze pensioenbeloften.

Lees meer over deze en de andere pensioenbeloften van SPW