We zijn positief verrast door de resultaten van het klantonderzoek

11 september 2023

SPW voert jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uit onder deelnemers, gepensioneerden en werkgevers. Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in wat jullie vinden van SPW rondom verschillende thema’s. De resultaten helpen ons om onze dienstverlening en communicatie te verbeteren. Eind juni ontvingen sommige van jullie een verzoek om mee te doen aan dit onderzoek. Wij willen iedereen bedanken die heeft meegedaan. De belangrijkste resultaten delen we graag met u.

Rapportcijfers onderzoek

In de onderstaande tabel staan de rapportcijfers uit het onderzoek
 Actieve
deelnemers
Voormalige
deelnemers
GepensioneerdenWerkgevers
Vertrouwen in SPW7,37,38,18

Imago (% met een

positief beeld van SPW)

72%67%89%94%
Service (rapportcijfer)7,57,48,28,2

SPW wordt gezien als een solide fonds

Alle respondenten (deelnemers, gepensioneerden en werkgevers) hebben een positief beeld van SPW. De communicatie en dienstverlening worden gewaardeerd. Door de ervaring en het contact dat er is rondom pensionering, zijn met name gepensioneerden hier enthousiast over. Dat is fijn om te horen!

Ondanks een daling in het vertrouwen in het vernieuwde pensioenstelsel, blijft het vertrouwen in SPW hoog en stabiel. Het vertrouwen onder gepensioneerden nam afgelopen jaar zelfs toe.

Hier zijn we blij mee. De ontwikkelingen richting het vernieuwde pensioenstelsel zijn niet altijd duidelijk. De tijdslijnen zijn lang en het is nog onduidelijk wat het precies betekent voor iemands pensioen. Samen met sociale partners bereiden we ons voor op de nieuwe regels en maken we stapsgewijs keuzes. We blijven ons best doen om u hier goed over te informeren en mee te nemen in wat hetzelfde blijft en wat er verandert.

Wij houden u hier op de hoogte over het vernieuwde pensioenstelsel.

Maatschappelijk verantwoord beleggen is belangrijk

Alle respondenten gaven aan dat maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijk voor hen is. Meer dan de helft vindt dat SPW voldoende maatschappelijk verantwoord belegt. Een derde geeft aan dat SPW dit meer mag doen. Bijvoorbeeld door te investeren in bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld of met de focus op betaalbare woningen. Dat laatste was geen verrassing.

Uit het onderzoek blijkt dat er vertrouwen is dat SPW verantwoord belegt. Toch is het niet altijd duidelijk wat maatschappelijk verantwoord beleggen precies is. U geeft aan hier meer over te willen weten. Zowel over de maatschappelijk verantwoorde beleggingen, als over beleggingskeuzes in het algemeen. “Wat levert het op?” en “Kan ik niet beter zelf beleggen?”, zijn veelgemaakte opmerkingen. Wij zullen kijken hoe wij meer inzicht kunnen geven in hoe wij pensioenpremies beleggen.

Lees meer over verantwoord beleggen bij SPW.

De 6 pensioenbeloften van SPW

Als pensioenfonds doen wij aan al onze deelnemers een aantal beloften. Dit dragen wij uit in hoe wij u informeren en contact hebben. Zo vinden wij het bijvoorbeeld belangrijk dat u inzicht heeft in uw pensioen en op de hoogte bent dat u verschillende pensioenkeuzes kunt maken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat u weet hoe en wanneer u met pensioen kunt gaan. En dat u weet welke veranderingen tijdens uw loopbaan van invloed zijn op uw inkomen voor later.

Uit het onderzoek blijkt dat niet iedereen dit weet of zo ervaart. Soms omdat het nog niet aan de hand is, soms omdat er weinig vertrouwen is of er later überhaupt nog wel pensioen is. Aan ons de taak om te laten zien welke rol SPW hierin heeft.

Bekijk de 6 pensioenbeloften van SPW.

We bedanken iedereen die meedeed met het onderzoek. We hopen dat u ook in de toekomst uw mening met ons wilt delen.