Zo zet SPW stappen in verantwoord beleggen

8 juni 2023

Binnenkort wordt het Verslag Verantwoord Beleggen over 2022 van SPW gepubliceerd. In dit jaarverslag delen we de belangrijkste ontwikkelingen uit het afgelopen jaar op het gebied van onze ESG-doelen: doelen die zich richten op milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur. Deze doelen houden we scherp in de gaten in ons beleggingsbeleid.

Beleggingsbeleid

Dankzij uw inleg kan SPW beleggingen doen die én een goed rendement opleveren én bijdragen aan de transitie die nodig is voor een duurzame toekomst. In ons beleggingsbeleid staan 4 thema's centraal: Klimaatverandering, biodiversiteit, mensenrechten en goed bestuur.

Biodiversiteit

Verlies aan biodiversiteit is een van de grootste risico’s voor de wereld. Het raakt de voedselzekerheid, geeft gezondheidsrisico's, verergert klimaatverandering, bedreigt culturen en beïnvloedt bedrijven. Daarom willen we met onze beleggingen bewust bijdragen aan het behoud van flora en fauna.

Groene obligaties

Dit doen we bijvoorbeeld door te beleggen in bedrijven die groene obligaties uitgeven. Groene obligaties zijn financiële instrumenten die specifiek worden uitgegeven om projecten te financieren met ecologische voordelen.

Green Bonds van Pepsico

In 2020 (1e ronde) en 2022 (2e ronde) belegden we in groene obligaties uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf PepsiCo, bekend van merken als Pepsi cola, Lays chips, Quaker muesli en Gatorade. Een bedrijf dus met potentieel een grote impact op klimaat en natuur. PepsiCo financiert projecten op het gebied van klimaat, verantwoord watergebruik en het verminderen van de plastic afvalberg.

Gestelde doelen

Het bedrijf wil in 2030 de hoeveelheid gebruikt nieuw plastic per verpakking met de helft hebben verminderd. Daarnaast wil PepsiCo in dit proces de landbouw in de toeleveringsketen verder vergroenen en circulariteit stimuleren. In de afgelopen 2 jaar heeft PepsiCo de uitstoot van broeikasgassen met 710.000 ton kunnen verminderen. Door innovaties hebben ze 5,5 miljard liter water bespaard en is 1,3 miljard liter water actief teruggevloeid naar gebieden met een watertekort.

Verslag Verantwoord Beleggen 2022

Benieuwd naar de andere ontwikkelingen op het vlak van verantwoord beleggen bij SPW? In ons Verslag Verantwoord Beleggen 2022 leest u binnenkort meer over onze voortgang en resultaten van het afgelopen jaar.