Bent u op weg naar een financieel gezonde toekomst?

25 april 2024

In de waan van de dag vergeten we soms om even een pas op de plaats te maken. Toch is het belangrijk om af en toe stil te staan. Plan zo nu en dan een moment om te kijken naar uw financiële situatie. Zo kunt u invulling blijven geven aan het leven dat u voor ogen heeft. Voor nu en voor later.

Het Nibud biedt waardevolle inzichten en praktische tips om grip te krijgen op uw financiën. Ook helpen zij om slimme keuzes te maken voor de lange termijn. Zo bent ook u goed voorbereid voor uw oude dag.

Zorg voor uw financiële administratie

De basis voor financiële stabiliteit is overzicht, en dus een financiële administratie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit overzicht hebben minder vaak betalingsachterstanden hebben. Daarnaast zorgt een administratie er ook voor dat u minder onnodige abonnementen heeft.

Het allerbelangrijkste is, dat u van uw administratie een gewoonte maakt. Zorg ervoor dat u de post op tijd opent. Betaal uw rekeningen gelijk of elke week en bekijk maandelijks of er nog bijzonderheden zijn die extra aandacht nodig hebben. Dit maakt het ook makkelijker om geld te sparen voor later en helpt dus met uw lange termijn plannen. Nibud helpt u om een financiële administratie te maken zodat u overzicht houdt en financiële problemen voorkomt.

Bekijk het stappenplan Administratie opzetten en bijhouden

Krijg grip op uw saldo

Het lijkt logisch, maar toch is het geen favoriete bezigheid. Het bekijken van uw saldo en uitgaven. Probeer er toch een gewoonte van te maken. Zodat u er meer bewust van bent wat er dagelijks uitgaat en binnenkomt. Zo kunt u onnodige uitgaven elimineren en ervoor zorgen dat u maandelijks meer overhoudt

Met hetgeen wat u overhoudt kunt u weer plannen gaan maken. Denk aan een bedrag dat u minimaal op uw rekening wilt hebben, een grote uitgave die op de planning staat of zet een extraatje opzij voor uw pensioen. Het stappenplan ‘Grip op je Saldo’ van het Nibud helpt u hierbij.

Bekijk het stappenplan Grip op uw saldo

Inzicht in abonnementen en contributies

U heeft vaak meer abonnementen dan u in eerste instantie denkt. Van muziek, een leenfiets, maaltijdboxen tot de maandelijkse bijdragen aan goede doelen. Deze abonnementen bij elkaar kosten toch vaak aardig wat geld. Let daarom goed op.

Kijk bijvoorbeeld naar de looptijd, wanneer uw korting afloopt of de opzegvoorwaarden. En ga bij uzelf na of u het abonnement echt gebruikt. Hierdoor kunt u bewuste keuzes maken die passen bij uw financiële situatie.

Het Nibud geeft u meer tips op de pagina Grip op abonnementen 

Bespaarplan maken

Besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Het Nibud helpt met het maken van een bespaarplan in 4 makkelijke stappen. Breng uw uitgaven in kaart, zorg ervoor dat u uw uitgaven goed blijft bijhouden en vergelijk hoeveel u uitgeeft vergeleken met anderen. Met dit overzicht is het makkelijker om bespaarkeuzes te maken die bij u passen. 

Bekijk het stappenplan Bespaarplan maken 

Vindt u het lastig om zelf een start te maken?

Voor hulp bij uw inkomsten en uitgaven kunt u Persoonlijk Budgetadvies krijgen van het Nibud. Dit advies laat zien waar uw geld blijft. Ook geeft het Nibud tips om goede geldkeuzes te maken die bij uw situatie passen.

Plan een moment voor uzelf in om na te denken over uw financiële toekomst. Nibud geeft praktische tips en tools waarmee u kunt werken aan uw financiën. Zo kunt u invulling blijven geven aan het leven dat u voor ogen hebt. Want als u nu al slimme keuzes maakt, zit u er later ook goed bij.

Geldplan bijna pensioen

Staat uw pensioen voor de deur? Dan kunt u verschillende beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de datum waarop u met pensioen wilt gaan. Of hoe u de uitbetaling van uw pensioen geregeld wilt hebben. Het Geldplan Bijna pensioen geeft u overzicht van de mogelijkheden die u heeft voor uw pensioen.

Bekijk het Geldplan Bijna pensioen

Wilt u weten hoeveel geld u al hebt voor later?

Bekijk uw persoonlijke situatie via Mijn SPW. Hier ziet u direct wat u al heeft opgebouwd.