SPW draagt bij aan gelijke kansen voor vrouwen

21 december 2023

Voor veel vrouwen is het lastiger dan voor mannen om financieel op eigen benen te staan. Vooral in veel opkomende landen is de kansenongelijkheid groot. SPW belegt in een obligatie waarmee vrouwen gemakkelijker een lening kunnen ontvangen. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een eigen zaak starten.

We beleggen in een obligatie die is uitgegeven door Impact Investment Exchange (IIX). Met de opbrengst van de obligatie – ruim € 90 miljoen – financiert IIX projecten en bedrijven die gericht zijn op de financiële zelfredzaamheid van vrouwen en meisjes in vijf landen: India, Cambodja, Indonesië, Vietnam en Kenia. In totaal worden hier 800.000 vrouwen ondersteund. 

Financieel zelfredzaam worden

Bedrijven en projecten die met deze obligatie worden gefinancierd richten zich op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ‘Gelijkheid voor vrouwen’ en ‘Klimaatactie’. Deze doelen zijn in 2015 opgesteld door de Verenigde Naties en richten zich op een betere en duurzame wereld.

Een voorbeeld van een bedrijf dat mogelijk via de opbrengst van de obligatie zal worden gefinancierd is een Indiase financiële dienstverlener. Het bedrijf verstrekt microkredieten (kleine leningen) aan klanten in achtergestelde gebieden. Van de klanten is 95% vrouw. Microkredieten ondersteunen bij het starten van een onderneming en helpen vrouwen zo financieel zelfredzaam te worden.

Sociaal oogmerk

Bij obligaties kopen beleggers een ‘schuldbewijs’ van de uitgever, in dit geval IIX. SPW ontvangt dan rente. Vooraf moet duidelijk zijn waaraan de opbrengst wordt besteed. Ook moet de uitgever jaarlijks rapporteren over de uitgaven en wat daarmee is bereikt. We spreken dan van een obligatie met een groen of sociaal oogmerk.

Op de hoogte blijven?

Als er nieuws is, dan informeren we u daarover op onze website en in onze nieuwsbrief. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.