SPW stapt uit Russische beleggingen

9 maart 2022

SPW is geschokt door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Ons medeleven gaat uit naar alle mensen in Oekraïne.

SPW volgt de ontwikkelingen op de voet en deze hebben ons doen besluiten om al onze resterende beleggingen in Russische bedrijven te verkopen. Het bestuur heeft het besluit genomen om beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen en geen nieuwe beleggingen meer aan te kopen. SPW heeft per 28 februari 2022 voor circa 15,5 miljoen euro aan beleggingen in Rusland (dit is minder dan 0,1% van het belegd vermogen).

SPW belegt niet in Russische staatsobligaties. In verband met een bindend EU-wapenembargo stonden die al op onze uitsluitingslijst. Verder heeft SPW recent ook andere Russische beleggingen afgebouwd. De verkoop van de resterende beleggingen kan enige tijd kosten, omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn. De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd. Gezien de onzekerheid op de financiële markten naar aanleiding van de Russische inval volgt SPW nauwlettend de gevolgen hiervan op onze beleggingen. Daarnaast monitoren wij de gevolgen van het wereldwijde sanctiepakket dat Rusland over zich afgeroepen heeft op de voet.