Ik word arbeidsongeschikt

Ziek zijn en arbeidsongeschikt worden heeft veel invloed op uw dagelijks leven. Het kan ook invloed hebben op uw financiële situatie. Daarom zorgt SPW ervoor dat juist op deze momenten pensioenzaken goed voor u zijn geregeld. In de eerste 2 jaar van uw ziekte hoeft u zelf niets te doen. Vanaf het 3e ziektejaar heeft u misschien recht op arbeidsongeschiktheidspensioen van SPW.

De eerste 2 ziektejaren

Het 1e jaar waarin u ziek bent en (voor een deel) arbeidsongeschikt wordt verandert er niets aan de opbouw van uw pensioen. U krijgt uw volledige loon doorbetaald en bouwt daarom ook volledig pensioen op.

Het 2e jaar waarin u ziek en (voor een deel) arbeidsongeschikt bent verandert er wel iets aan de opbouw van uw pensioen. U krijgt vanaf dan 70% van uw laatstverdiende loon doorbetaald. En bouwt daarom ook minder pensioen op.

Vanaf het 3e ziektejaar

Na 2 jaar beoordeelt het UWV of u arbeidsongeschikt bent. En of u een WIA-uitkering krijgt. Als u arbeidsongeschikt bent heeft u misschien recht op arbeidsongeschiktheidspensioen en premievrije deelname bij SPW.

Let op: Op dit moment loopt het UWV achter met de medische keuringen. Daardoor kan het zijn dat u van het UWV een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt in de vorm van een voorschot. Blijkt uit uw medische keuring dat de mate van arbeidsongeschiktheid anders is dan verwacht? Wij beoordelen uw situatie dan opnieuw. Dit kan met terugwerkende kracht gevolgen hebben voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering en de premievrije deelname bij SPW. U krijgt hierover dan een brief wat dit voor u betekent.

Wat is arbeidsongeschiktheidspensioen?

Arbeidsongeschiktheidspensioen is een maandelijkse aanvulling op uw WIA-uitkering. Het hangt af van de mate waarin u arbeidsongeschikt bent wat voor aanvulling u kunt krijgen. SPW heeft 3 soorten aanvullingsregelingen. Namelijk:

U heeft recht op arbeidsongeschiktheidspensioen als:

  • u meer dan 35% arbeidsongeschikt bent 
  • en u van UWV een WIA-uitkering krijgt
  • en u op uw eerste ziektedag deelnemer bij SPW bent of als uw WIA-uitkering is gebaseerd op de tijd dat u pensioen opbouwde bij SPW. 

Heeft u recht op arbeidsongeschiktheidspensioen? Vul dan het aanvraagformulier in. Stuur het ingevulde formulier samen met de schriftelijke beslissing van UWV naar ons op. Dat kan per e-mail of per post. Wij nemen daarna contact met u op.

Bent u vóór 1 januari 2006 arbeidsongeschikt geworden?

Dan valt u onder de oude regeling voor (aanvullend) arbeidsongeschiktheidspensioen en invaliditeitspensioen. Neem dan contact met ons op. voor meer informatie.

Aanvraagformulier voor aanvullingsregelingen die onder de oude regeling vallen.

Wat is premievrije deelname?

Premievrije deelname betekent dat u pensioen opbouwt zonder dat u of uw werkgever hier premie voor betaalt. SPW betaalt dan (een deel van) uw premie. Het deel dat u premievrij pensioen kunt blijven opbouwen hangt af van de mate waarin u arbeidsongeschikt bent. U blijft pensioen opbouwen over het arbeidsongeschikte deel. Op basis van 70% van het inkomen dat u kreeg voordat u ziek werd. Het is in uw voordeel als uw pensioenopbouw (voor een deel) doorgaat als u arbeidsongeschikt bent. 

Onderstaande tabel laat zien welk deel van de pensioenopbouw premievrij wordt voortgezet.

Mate van arbeidsongeschiktheidPremievrije deelname vanaf 1 januari 2006
 35% - 45% 40%
 45% - 55% 50%
 55% - 65% 60%
 65% - 80% 72,5%
 80% - 100% 100%

 

U heeft recht op premievrije deelname zolang u een WIA-uitkering krijgt. En u nog geen 68 jaar oud bent. En u uw eerdere AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. 

Wij nemen contact met u op als u recht heeft op premievrije deelname. U moet dan de schriftelijke beslissing van UWV naar ons opsturen. Dat kan per mail of per post.

U bent niet verplicht om premievrije deelname aan te vragen. Het is een recht dat u heeft.

Heeft u nog een vraag over pensioen en arbeidsongeschiktheid?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

De 6 pensioenbeloften van SPW

Ook als u ziek bent en (voor een deel) arbeidsongeschikt wordt kunt u op ons rekenen. U krijgt van de overheid een WIA-uitkering als u arbeidsongeschikt bent. Wij zorgen ervoor dat u een aanvullend inkomen krijgt. Wij beloven u namelijk een gegarandeerd inkomen, zolang als u leeft. Wij regelen dan ook dat u voor dit arbeidsongeschikte deel pensioen blijft opbouwen. Zonder dat u hier zelf nog premie voor betaalt. Zo zorgen we voor elkaar, met een pensioenregeling van ons samen. Ook dit is 1 van onze pensioenbeloften. 

De 6 pensioenbeloften van SPW.