Ik heb een brief gekregen van SPW over arbeidsongeschiktheidspensioen

Vrouw zit achter computer

U heeft van SPW een brief gekregen. In deze brief staat dat u misschien arbeidsongeschiktheidspensioen kunt krijgen. En dat u misschien recht heeft op (gedeeltelijk) premievrije deelname. Omdat u (voor een deel) arbeidsongeschikt bent. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt aanvragen.

Wat is arbeidsongeschiktheidspensioen?

Arbeidsongeschiktheidspensioen is een maandelijkse aanvulling op uw WIA-uitkering. Het hangt af van de mate waarin u arbeidsongeschikt bent wat voor aanvulling u kunt krijgen. SPW heeft 3 soorten aanvullingsregelingen. Namelijk:

U heeft recht op arbeidsongeschiktheidspensioen als:

  • u meer dan 35% arbeidsongeschikt bent 
  • en u van het UWV een WIA-uitkering krijgt
  • en u op uw eerste ziektedag deelnemer bij SPW en bij een woningcorporatie werkte.

Vraag arbeidsongeschiktheidspensioen aan

U heeft een brief van ons gekregen waarin staat dat u misschien arbeidsongeschiktheidspensioen kunt krijgen. En dat u misschien recht heeft op (gedeeltelijk) premievrije deelname. Bij de brief zit een aanvraagformulier ‘arbeidsongeschiktheidspensioen’. Of download het formulier. Vul het formulier helemaal in en stuur het naar ons op. Dat kan per mail of per post. Dan regelen wij de rest.

Misschien heeft u ook recht op (gedeeltelijk) premievrije deelname

Wij nemen contact met u op als u recht heeft op premievrije deelname. U moet dan de schriftelijke beslissing van UWV naar ons opsturen. Dat kan per mail of per post.

U bent niet verplicht om premievrije deelname aan te vragen. Het is een recht dat u heeft.

Wat is premievrije deelname?

Premievrije deelname betekent dat u pensioen opbouwt zonder dat u of uw werkgever hier premie voor betaalt. SPW betaalt dan (een deel van) uw premie. Het deel dat u premievrij pensioen kunt blijven opbouwen hangt af van de mate waarin u arbeidsongeschikt bent. U blijft pensioen opbouwen over het arbeidsongeschikte deel. Op basis van het inkomen dat u kreeg voordat u ziek werd. Het is in uw voordeel als uw pensioenopbouw (voor een deel) doorgaat als u arbeidsongeschikt bent. 

Onderstaande tabel laat zien welk deel van de pensioenopbouw premievrij wordt voortgezet.

Mate van arbeidsongeschiktheidPremievrije deelname vanaf 1 januari 2006
 35% - 45% 40%
 45% - 55% 50%
 55% - 65% 60%
 65% - 80% 72,5%
 80% - 100% 100%

Heeft u nog een vraag over pensioen en arbeidsongeschiktheid?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

De 6 pensioenbeloften van SPW

Ook als u ziek bent en (voor een deel) arbeidsongeschikt wordt kunt u op ons rekenen. U krijgt van de overheid een WIA-uitkering als u arbeidsongeschikt bent. Wij zorgen ervoor dat u een aanvullend inkomen krijgt. Wij beloven u namelijk zolang als u leeft een gegarandeerd inkomen. Wij regelen dan ook dat u voor dit arbeidsongeschikte deel pensioen blijft opbouwen. Zonder dat u hier zelf nog premie voor betaalt. Zo zorgen we voor elkaar, met een pensioenregeling van ons samen. Ook dit is 1 van onze pensioenbeloften. 

De 6 pensioenbeloften van SPW.