Vrijwillige voortzetting

In sommige gevallen kunt u uw pensioenopbouw zelf voortzetten. U betaalt dan zelf uw pensioenpremie. Dit noemen we vrijwillige voortzetting.

U kunt uw pensioen vrijwillig voortzetten bij ons als: 

 • u werkloos bent geworden;
 • u zelfstandig ondernemer wordt;
 • uw nieuwe werkgever niet deelneemt aan de pensioenregeling van SPW, maar ook geen andere pensioenvoorziening heeft.

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om uw pensioenopbouw vrijwillig voort te zetten: 

 • U heeft voorafgaand aan de vrijwillige voortzetting minimaal 3 jaar pensioen opgebouwd bij SPW.
 • U bouwt geen pensioen op bij een ander pensioenfonds.
 • U vraagt vrijwillige voortzetting aan binnen 9 maanden na de beëindiging van uw dienstverband.

Wilt u vrijwillige voortzetting aanvragen? Dan is het belangrijk dat u dit aanvraagt binnen 9 maanden na beëindiging van uw dienstverband.

Neem hiervoor contact op met SPW. Op basis van uw aanvraag krijgt u een offerte. Hierin staan alle voorwaarden en ziet u hoeveel premie u moet betalen. U beslist vervolgens zelf of u dit wilt.
Gaat u akkoord? Dan stuurt u de offerte ondertekend naar SPW terug.

 • U kunt maximaal drie jaar vrijwillig voortzetten. Als u eerder wilt stoppen, dan kan dat. Dit geeft u schriftelijk door aan SPW.
 • De pensioengrondslag wordt ieder jaar op 1 januari opnieuw vastgesteld. Heeft er een cao-stijging plaats gevonden? Dan passen wij het laatst bekende loon hierop aan. Dit betekent dat uw premie wijzigt. Een aanpassing van het premiepercentage en/of de franchise heeft ook gevolgen voor de hoogte van uw premie.
 • Uw vrijwillige voortzetting stopt automatisch:
  - als blijkt dat er geen premie wordt betaald. Het bestuur van SPW bepaalt wanneer de vrijwillige voortzetting officieel wordt beëindigd;
  - als u komt te overlijden;
  - als u gaat deelnemen aan een andere pensioenvoorziening.
 • U bouwt pensioen op volgens de SPW pensioenregeling die van kracht is op het moment dat uw dienstverband eindigt bij uw werkgever. 
 • U betaalt niet alleen uw eigen pensioenpremie. U betaalt ook het gedeelte dat normaal gesproken door uw werkgever wordt betaald. U betaalt dus de totale premie. Bekijk de actuele premiepercentages
 • Bent u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Lees dan vrijwillige voortzetting bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.
 • U kunt geen berekening maken van uw pensioen op Mijn SPW. Wilt u een berekening? Neem hiervoor contact op met SPW. Wij bespreken met u de mogelijkheden.

We ontwikkelden onze 6 pensioenbeloften, zodat u weet dat u op ons kunt rekenen. Ook als u uw pensioenopbouw vrijwillig bij ons voortzet. Bij SPW is uw inleg in goede handen, met bewezen rendement. In de afgelopen 20 jaar behaalden we gemiddeld 7% rendement op onze beleggingen. Natuurlijk houden we hierbij rekening met milieu, klimaat, mensenrechten en goed bestuur. Wij beleggen dus maatschappelijk verantwoord bijvoorbeeld niet in tabaksbedrijven en bedrijven die kernwapens produceren of specifieke, belangrijke onderdelen daarvan.
Bij SPW heeft u de ruimte om zelf te kiezen, wat u wilt met uw pensioen. Dit geldt ook voor de keuze om uw pensioen vrijwillig voort te zetten.

Lees meer over deze en de andere pensioenbeloften van SPW

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!