Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over pensioen? Op deze pagina staan alle veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Heeft u voor uw scheiding waardeoverdracht vanuit SPW naar uw nieuwe pensioenuitvoerder gedaan?

Dan heeft u geen recht meer op flexpensioen bij SPW. En uw ex-partner heeft geen recht op bijzonder partnerpensioen.

Heeft u waardeoverdracht aangevraagd? En bent u al gescheiden?

Dan blijft het bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner bij SPW staan.

Gaat u (bijna) met pensioen?

U kunt het tijdens uw huwelijk opgebouwde flexpensioen verdelen. En uw ex-partner heeft recht op bijzonder partnerpensioen.

Bent u nadat u met pensioen bent gegaan getrouwd en gaat u scheiden?

Dan heeft uw ex-partner geen recht op flexpensioen en bijzonder partnerpensioen.
 

Als u gaat scheiden kan de hoogte van uw AOW veranderen

Kijk hiervoor op de website van de SVB.

 

Overlijdt u voordat uw scheiding officieel is?

Dan is uw partner nog geen ex-partner. Uw partner heeft recht op het partnerpensioen.

Overlijdt u nadat u bent gescheiden?

Dan houdt uw ex-partner recht op het bijzonder partnerpensioen.

Overlijdt uw ex-partner? En hebben jullie niet gekozen voor conversie?

Dan krijgt u het verdeelde flexpensioen weer bij uw pensioen. Het bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner vervalt.

Overlijdt uw ex-partner? En heeft u gekozen voor conversie?

Dan verandert er niets aan uw pensioen. U krijgt het verdeelde flexpensioen niet terug bij uw pensioen.

Als u en uw partner uit elkaar gaan of gaan scheiden, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw pensioen. Er kan een verschil zijn tussen de gewenste en werkelijke inkomsten. Dit hangt af van hoe u uw pensioen verdeelt. 

Wilt u inzicht krijgen in uw financiële situatie als u met pensioen bent of nog met pensioen moet gaan? Bereken uw pensioenmogelijkheden in Mijn SPW. Heeft u vragen of komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Uw ex-partner krijgt misschien bijzonder partnerpensioen wanneer u overlijdt. Dit is het partnerpensioen dat u tot uw scheiding heeft opgebouwd bij SPW. Uw ex-partner kan hier ook van afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen

Maakt u afspraken over de verdeling van uw pensioen? Dan gaat dat over uw flexpensioen. Niet over het bijzonder partnerpensioen. U maakt aparte afspraken over het bijzonder partnerpensioen. Er is een uitzondering. Kiest u samen voor conversie? Dan maakt u al een afspraak over het bijzonder partnerpensioen.

Heeft u meer dan 1 ex-partner?

Dan verdelen we het partnerpensioen over uw ex- partners. De startdatum voor de berekening van het (bijzonder) partnerpensioen is voor uw tweede partner het einde van uw eerste relatie. En zo verder.

Woont u in het buitenland en gaat u scheiden? Dan moet u dit zelf aan ons doorgeven. U doet dit door het inschrijfbewijs van uw scheiding naar ons per e-mail of per post te sturen.

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen bij SPW opbouwt (of heeft opgebouwd)? Dan bent u de 'ex-partner'.

Dan heeft u misschien recht op bijzonder partnerpensioen. Dit is het partnerpensioen dat uw ex-partner tot u scheiding heeft opgebouwd bij SPW. U kunt van het bijzonder partnerpensioen afzien. Lees meer over bijzonder partnerpensioen

Maakt u afspraken over de verdeling van het pensioen? Dan gaat dat over het flexpensioen. Niet over het bijzonder partnerpensioen. Er is een uitzondering. Kiest u samen voor conversie? Dan maakt u al een afspraak over het bijzonder partnerpensioen.

Overlijdt uw (ex-)partner voordat u officieel bent gescheiden?

Dan bent u nog geen ex-partner. En krijgt u het partnerpensioen.

Overlijdt uw ex-partner nadat u bent gescheiden? En heeft u niet gekozen voor conversie?

Dan heeft dat geen gevolgen voor uw bijzonder partnerpensioen. U houdt recht op het bijzonder partnerpensioen. U krijgt het deel van het flexpensioen van uw ex-partner niet (meer).

Overlijdt uw ex-partner nadat u bent gescheiden? En heeft u gekozen voor conversie?

Dan heeft dat geen gevolgen voor uw pensioen. U houdt recht op uw deel van het flexpensioen en het bijzonder partnerpensioen. Omdat dat is omgezet naar een eigen pensioen voor u.

Als u gaat scheiden kan de hoogte van uw AOW veranderen

Kijk hiervoor op de website van de SVB