Trouwen of samenwonen

Gaat u trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan krijgt uw partner meestal een partnerpensioen als u overlijdt. Gaan u en uw partner samenwonen? Dan krijgt uw partner onder bepaalde voorwaarden partnerpensioen op het moment dat u overlijdt.

  • Woont u in Nederland? Dan hoeft u niets te doen. Een huwelijk of partnerregistratie wordt via de Basisregistratie Personen (BRP) aan ons doorgegeven. 
  • Woont u niet in Nederland? Dan moet u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap schriftelijk aan ons doorgeven.

Gaan u en uw partner samenwonen? En bent u niet gehuwd? In de meeste gevallen krijgt uw partner een partnerpensioen als u overlijdt. 

Wonen u en uw partner op hetzelfde adres en heeft u een samenlevingscontract? Meld uw partner dan aan via Mijn SPW. Doet u bovenstaande niet, dan krijgt uw partner géén partnerpensioen als u overlijdt. Lees hier wanneer uw partner wel of geen partnerpensioen krijgt

Let op! Gebruikt u Internet Explorer? Met deze browser is het nog niet mogelijk uw partner digitaal aan te melden. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken zoals: Chrome, Firefox of Safari. Lukt dat niet? Neem contact met ons op.

U bouwt niet meer of minder pensioen op als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Als u een partner heeft, krijgt u wel een lagere AOW. Twee personen samen krijgen wel meer dan één persoon. De hoogte van uw AOW vindt u op de website van SVB.

We ontwikkelden onze 6 pensioenbeloften, zodat u en uw partner weten dat u op ons kunt rekenen. Zo beloven we u een gegarandeerd inkomen zolang u leeft, voor u en uw partner. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? U bouwt niet alleen pensioen op voor uzelf, maar ook voor uw partner. Heeft uw partner straks voldoende eigen inkomsten als hij of zij met pensioen gaat? U kunt er dan voor kiezen om het opgebouwde partnerpensioen om te zetten in ouderdomspensioen voor uzelf. Bij SPW heeft u de ruimte om zelf te kiezen, wat u wilt met uw pensioen. Ook dit is één van onze pensioenbeloften.

Lees meer over deze en de andere pensioenbeloften van SPW