Bijna met pensioen...

In gesprek met Johnny Esmeijer, Stichting Student Huisvesting Nijmegen (SSH&)

Johnny Esmeijer I&A-adviseur bij Stichting Student Huisvesting Nijmegen voor kantoor

Eens komt de dag, je gaat met pensioen. Voor sommigen iets om tegenop te kijken, een ander kijkt ernaar uit. Waar het natuurlijk om draait is: hoe zie jij je leven voor je als je stopt met werken? Wat is er mogelijk? Denk je daar wel eens aan?

Deze keer gaan we daarover in gesprek met Johnny Esmeijer. Een man met hart voor de woningcorporaties en al 40 jaar werkzaam in de branche. Binnenkort mag hij dan met pensioen. Een gesprek over zijn werk, zijn familie en natuurlijk de vraag, hoe ziet hij straks zijn leven als hij stopt met werk?

Vertel iets over jezelf. Waar woon je, waar ben je geboren, ben je getrouwd, kind(eren)?

Ik ben geboren in Hengelo, woon ook nog steeds in Hengelo. En dan wel Hengelo in Overijssel, niet Gelderland. Dat is nog een verschilletje denk ik. Ik ben getrouwd, al heel wat jaartjes sinds 1979. Ik heb 3 dochtertjes, al is onze 1e dochter overleden vlak na haar geboorte. Zij heeft inmiddels ook echt een plekje gekregen. De erkenning hebben wij kunnen regelen bij de gemeente Hengelo. Ze heeft dus officieel de status gekregen dat ze ons kind is geweest.

Ik heb dus ook 2 andere dochters Marlon: (41) en Suzanne (38). Die zijn inmiddels al lang het huis uit. De ene getrouwd en de ander samenwonend. Zij hebben inmiddels ook dochters. Dus ik heb alleen maar meiden om me heen, haha. In totaal 4 kleindochters, variërend van 5 tot en met 13 jaar. Dus die hele kindertijd herleef je ook weer. Echt een verrijking van het leven zoals ik altijd zeg.

Wat voor werk doe je?

Ik werk al sinds 1982 in de volkshuisvesting. Dat was destijds een job als administratief medewerker/plaatsvervangend systeembeheerder. Dat was bij de Hengelose Bouwvereniging Ons Belang. Dus echt onderaan begonnen en me door de jaren heen ontwikkeld tot wat ik nu doe. Ik ben nu dan I&A-adviseur (informatisering & automatisering) bij een volkshuisvesting in Nijmegen, bij de Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSHN, ook wel SSH&).

Ik heb heel veel studies gedaan. De baan die ik nu heb bestond destijds nog niet, dan kan je zien hoe de ontwikkeling is voltrokken.

Heb je plezier in je werk?

johnny-esmeijer-zittend-op-bureau-250x450

Ja, daar heb ik heel veel plezier in. Ik werk nu dus al ruim 40 jaar in deze branche. Daarvan heb ik 33 jaar gewerkt in Hengelo bij de volkshuisvesting, dat is HBV Ons Belang geweest. Dat is later een stichting geworden in HBS. Uiteindelijk zijn we met de enige overgebleven corporatie in Hengelo gefuseerd, dat was Sint Joseph Hengelo. En daar is uiteindelijk de corporatie Welbions uit ontstaan.

Ik heb daar veel leuke projecten gedaan, teamleider geweest, ICT-consultant en daar heel veel interessant trajecten gedaan. Maar naar de zoveelste fusie stopte mijn tijd daar en kreeg ik de kans bij SSH&. Waar ik nu dus werk.

En het plezier in mijn werk nu zit er ook in dat je het plezier zelf kan fabriceren. Er zitten steeds nieuwe uitdagingen in. En de afgelopen jaren heb ik een aantal mensen begeleid in hun ontwikkeling waardoor ze dat zijn geworden wat ze wilden. Ik help mensen graag met hun persoonlijke ontwikkeling.

En ik doe veel met innovatie en advisering, schakel met mensen door de hele keten, een MT, directeur, accountmanagers. Dat alles maakt het werk heel leuk.

Als je straks stopt met werk, wat zal je het meest missen?

Ja, dat is best wel een dingetje eigenlijk. Ik ben wel huiverig, of ja, ik ga toch wel de mensen, collega's en relaties missen. De gesprekken die je hebt met de mensen binnen je netwerk, binnen de organisatie. Dingen samendoen, samen zijn. En of dat nu via Teams is tegenwoordig of dat het op kantoor is. Of dat je naar een webinar of seminar gaat.

Maar verder gaat het leven ook gewoon door. Ik heb nu al dat de nodige collega’s weggaan, omdat die met (vroeg) pensioen gaan. En zo direct ben ik aan de beurt en neemt iemand mijn plek weer in. Zo gaat het cirkeltje rond.

Maar ja, de mensen, ja, die zal ik dus vooral missen.

Heb je de branche van woningcorporaties als hecht ervaren? Kent men elkaar een beetje?

Ja, we kennen elkaar best wel goed via de verschillende samenwerkingsverbanden. Het is best wel een ons-kent-ons situatie. Ook met de leveranciers. Soms heb ik het gevoel dat we in een bepaalde community zitten, haha.

Denk je al na over wat je straks gaat doen met al die vrije tijd?

Ik heb meerdere hobby’s. Ik vind heel veel dingen wel leuk. Maar dat ik straks met pensioen vrijwilligerswerk ga doen is wel zeker. Mijn broer had al gevraagd om wat voor de lokale voetbalclub te doen.

Johnny Esmeijer van Stichting Student Huisvesting Nijmegen in vergadering met 2 collega's

Wat vind je belangrijk in je leven?

Pfff, dat is wel een brede vraag… Dingen samendoen. Gezondheid. En ik maak me soms ook wel eens zorgen om de samenleving. Polarisatie. Ik denk ook wel eens, hoe ziet het er over 20, 30 jaar uit? Hoe zal het dan zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen. Wat kunnen we als samenleving doen, maar ook vooral, wat kan je zelf doen om een steentje bij te dragen. En dan natuurlijk ook met het oog op het veranderende klimaat. Ja, dat houdt me wel bezig.

Heb je al uitgezocht wat er mogelijk is voor je pensioen?

Ja, we, mijn vrouw en ik, hebben veelvuldig de website bezocht. Tegenwoordig kan je dat allemaal doorrekeningen en scenario’s op de website doen. Zo kan je meteen zien wat er gebeurt als je je pensioen naar voren haalt. Als je met jaren gaat schuiven, zodat je daar de juiste keuzes in kan maken. Dat heeft ons wel inzicht gegeven. Wat heb ik opgebouwd? Wat houden we daar netto aan over? Kunnen we daar goed van rondkomen?

En zoals ik dan nu naar mijn situatie kijk ziet dat er gelukkig heel goed uit. De scenario’s die beschikbaar zijn, vind ik heel goed te hanteren. Daar ben ik wel heel tevreden over.

Nog met andere hierover gesproken over je aanstaande pensioen? Voor advies eventueel?

Mensen die ik ken die met pensioen zijn, gaven me vooral de tip om in het voorjaar met pensioen te gaan. Want dan wordt het lekker weer. Kan je meer naar buiten en dingen doen. Want als je in het najaar stopt wanneer het weer donkerder wordt, dan zit je veelal binnen.

Dat heb ik maar overgenomen, haha. Als alles goed gaat, ga ik 1 april 2023 met pensioen.

(tekst gaat verder na afbeelding)

ohnny Esmeijer I&A-adviseur bij Stichting Student Huisvesting Nijmegen loopt buiten langs flat SSHN

Je gaat het ervaren straks

Ja, dat is het. En dan moet je het samen ook weer opnieuw afstemmen.

Je vrouw is met pensioen? Gaat binnenkort met pensioen?

Mijn vrouw is afgekeurd. Dus die kan niet werken. Een ochtend in de week doet ze vrijwilligerswerk. Ze doet dat bij Carint (zorginstelling) en met een aantal mensen die daar wonen in zo’n huisvesting voor zorg, gaat ze potjes rummikubben en daar hebben ze heel veel plezier in. En ze doet heel veel met de kleinkinderen.

Dus we gaan kijken wat we samen kunnen en daar het positieve uithalen. Dat is wat we gaan doen. Ik ga met pensioen, maar voor haar is dat straks ook een hele aanpassingen, haha.