Deels werken, deels met pensioen

U kunt ervoor kiezen uw flexpensioen voor een deel in te laten gaan. Daarnaast blijft u werken. Dit noemen we in deeltijd met pensioen. Dit kan uiterlijk tot u 70 jaar bent.

Wilt u een deel van uw pensioen voor uw 68e laten ingaan? Dan kan het deeltijdpensioen in maximaal drie stappen (gedeeltelijk) vervroegd worden. Bijvoorbeeld: u werkte vijf dagen, 36 uur per week. Vanaf uw 64e blijft u 18 uur werken. Voor de andere dagen gaat u met pensioen. U gaat dan voor 18 uur (50%) met pensioen.
  • Deeltijdpensioen is mogelijk in stappen van 10%. U kunt bijvoorbeeld niet voor 55% uw flexpensioen laten ingaan. Wel voor 50% of 60%.  
  • Gaat u meer dan vijf jaar voor de AOW-leeftijd met deeltijd pensioen? Dan moet uw werkgever uw dienstverband in uw arbeidsovereenkomst aanpassen. In de overeenkomst moet het aantal uren dat u nog blijft werken komen te staan. 
  • De hoogte van het deeltijdpensioen kan maximaal drie keer wijzigen. Bij een derde wijziging moet u 100% met pensioen.
  • U kunt ook kiezen voor de hoog/laag constructie. Bereken de mogelijkheden in Mijn SPW.
  • Voor het deel dat u met pensioen gaat kunt u ook uw partnerpensioen omzetten in flexpensioen. Of uw flexpensioen omzetten in partnerpensioen. Gaat u bijvoorbeeld voor 40% met pensioen? Dan kunt u maximaal 40% van uw partnerpensioen omzetten in flexpensioen. De hoogte van het partnerpensioen mag door de uitruil niet onder de afkoopgrens komen.
  • Voor een uitgebreide beschrijving van de voorwaarden voor deeltijdpensioen verwijzen wij u naar artikel 18 Deeltijdpensioen.

U vraagt deeltijdpensioen zelf gemakkelijk aan via Mijn SPW. U ziet daar direct wat uw keuzes zijn en hoeveel deeltijdpensioen u krijgt. 

Let op: Bent u al met deeltijdpensioen? Dan kunt u op Mijn SPW geen berekeningen meer maken. Wilt u toch een berekening? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor u maakten wij een magazine over deeltijdpensioen. Hierin leest u alles over de keuzemogelijkheden van deeltijdpensioen. Daarnaast krijgt u handige tips en vertellen deelnemers over hun ervaringen. Deelnemer Ans: ‘Ik denk dat het ook gezond is om op een bepaalde leeftijd rustig af te bouwen naar je pensioen toe.’
Wellicht is deeltijdpensioen ook iets voor u? In het webinar over deeltijdpensioen gingen we in op wat het deeltijdpensioen precies is, wat de mogelijkheden zijn en hoe u deeltijdpensioen kunt regelen. U kunt het webinar online terugkijken.