Hoogte van uw pensioen variëren

Binnen de flexpensioenregeling kunt u kiezen voor een hogere pensioenuitkering voordat u AOW ontvangt. Dan wordt uw pensioenuitkering vanaf het moment dat u AOW ontvangt lager. Dit heet de hoog/laag constructie. Andersom is ook mogelijk. Dit heet laag/hoog constructie.

Het hangt van uw persoonlijke situatie af welke vorm van de hoog/laag-constructie het beste bij u past. U kunt deeltijdpensioen combineren met de hoog/laag of de laag/hoog constructie. Hieronder ziet u welke mogelijkheden u heeft.
  1. U laat uw pensioen ingaan voordat uw AOW ingaat. 
  2. U laat uw pensioen ingaan vanaf de maand waarin u uw AOW ontvangt. 
  3. U laat uw pensioen ingaan na uw AOW-ingangsdatum.

Wanneer u kiest voor een hoog/laag pensioen is de maximale verhouding tussen de twee uitkeringen 4:3. Bijvoorbeeld, u ontvangt een Flexpensioen van € 700. U kunt dan in de periode voor uw AOW-leeftijd maximaal € 800 ontvangen. Voor de periode na uw AOW-leeftijd ontvangt u dan € 600.

Gaat u met pensioen vóór uw AOW-leeftijd? Dan bepaalt u zelf de hoogte van uw uitkering. Dit doet u voor de periode vanaf het moment dat u met pensioen gaat tot uw AOW-leeftijd. Voor de hoogte van uw pensioenuitkering geldt een fiscaal maximum. U kunt uw pensioen tussentijds niet wijzigen.

Gaat uw pensioen in voordat uw AOW ingaat?

En kiest u voor een hoog/laag uitkering? Dan kan uw inkomen in de maand waarin uw recht op AOW ontstaat, lager zijn. De tijdelijke hogere uitkering van SPW ontvangt u tot de eerste dag van de maand waarin uw recht op AOW ontstaat. Het recht op uw AOW ontstaat op uw AOW-leeftijd. Meer informatie over uw AOW-leeftijd vindt u op SVB.

Gaat u met pensioen vanaf of na uw AOW-leeftijd? Dan bepaalt u de hoogte van uw pensioenuitkering vanaf de datum dat u met pensioen gaat. Deze datum kiest u zelf, zolang het maar voor 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd is. Voor zowel de duur als de hoogte van de uitkering geldt een maximum. U kunt hierin tussentijds geen wijzigingen meer aanbrengen.

Bij een laag/hoog pensioen laat u uw pensioen ingaan vóór uw pensioenleeftijd (68 jaar). In de periode voor uw 68e ontvangt u een lager pensioen. Vanaf uw 68e wordt uw pensioen hoger. Wanneer u kiest voor een laag/hoog pensioen is de maximale verhouding tussen de twee uitkeringen 3:4. Bijvoorbeeld, u ontvangt een Flexpensioen van € 700. Dan kunt u in de periode voordat u met pensioen gaat maximaal € 600 ontvangen. In de periode vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u dan € 800.