Eerder met pensioen

Uw flexpensioen gaat in op het moment dat u 67 jaar wordt. U kunt het flexpensioen ook eerder in laten gaan. Hoeveel eerder hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen.

Of u eerder met pensioen kunt, hangt af van een aantal factoren, o.a.:

 • hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd;
 • hoeveel (pensioen) u extra heeft bijgespaard;
 • hoeveel u nodig heeft om van te leven;

De uitkomst zal voor iedereen verschillend zijn. Via de pensioenplanner in Mijn SPW ziet u hoeveel pensioen u bij SPW heeft opgebouwd. Misschien heeft u ook nog ergens anders pensioen opgebouwd of geld gespaard. Hier houdt de pensioenplanner geen rekening mee..

U mag uw pensioen eerder in laten gaan, maar er zijn wel een aantal regels:

 • Vervroegen van uw pensioen mag niet leiden tot een jaarlijks ouderdomspensioen onder de afkoopgrens
 • Gaat u vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan verklaart u niet meer te werken voor het percentage dat u met pensioen gaat. En dat u niet van plan bent weer te gaan werken. 
 • Ontvangt u een WW-uitkering? Dan mag u uw pensioen niet eerder in laten gaan.

Wilt u voor uw 67e met pensioen, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Of u hier recht op heeft hangt af van uw persoonlijke situatie.

 1. U zet uw voorwaardelijk flexpensioen in
  Als u al vóór 2006 en tot op heden ononderbroken in de sector woningcorporaties werkt, heeft u mogelijk recht op extra flexpensioen . Dat kunt u inzetten om eerder met pensioen te gaan.
 2. U maakt gebruik van de demotieregeling
  Bent u ouder dan 57 jaar? En wilt u minder werken? Dan heeft SPW een speciale regeling waardoor u minder kunt gaan werken maar wel volledig pensioen kunt blijven opbouwen. Dit wordt ook wel de demotieregeling genoemd. 
 3. Deels met pensioen, deels werken
  Het is ook mogelijk om voor een deel met pensioen te gaan en daarnaast gedeeltelijk te blijven werken. Dit noemen wij deeltijdpensioen . Bereken de mogelijkheden in Mijn SPW .