
Eerder met pensioen
Bij SPW is de standaard pensioenleeftijd 68 jaar. U kunt uw flexpensioen ook eerder in laten gaan. Hoeveel eerder hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen. Vervroeging van uw flexpensioen vraagt u minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan.
Of u eerder met pensioen kunt gaan, hangt af van een aantal factoren zoals:
- hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd;
- hoeveel (pensioen) u extra heeft bijgespaard;
- of u andere inkomsten heeft naast uw pensioen;
- hoeveel geld u nodig heeft om van te leven.
De uitkomst zal voor iedereen verschillend zijn. Verder is het goed om te weten dat u in de meeste gevallen kan blijven doorwerken als u met pensioen bent gegaan. En dat u geen pensioen meer opbouwt zodra u uw flexpensioen volledig laat ingaan.
Let op: zorg ervoor dat u voldoende inkomen heeft, voordat u met pensioen gaat.
Gaat u eerder dan op 68-jarige leeftijd met pensioen? Dan wordt uw flexpensioenbedrag lager, doordat u eerder (dan op 68-jarige leeftijd) stopt met het opbouwen van pensioen. En wij moeten uw flexpensioen over een langere periode uitbetalen.
In Mijn SPW kunt u berekenen wat de invloed is van eerder met pensioen gaan voor uw pensioenbedrag.
U mag uw flexpensioen eerder in laten gaan, maar er zijn wel een aantal regels:
- De vroegst mogelijke pensioenleeftijd is bij SPW 55 jaar.
- Het vervroegen van uw flexpensioen mag niet leiden tot een jaarlijks pensioen onder de afkoopgrens.
- Gaat u eerder dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan mag u niet naast uw pensioen blijven doorwerken. SPW zal dan aan u vragen om te verklaren dat u niet meer zal werken voor het percentage dat u met pensioen gaat. En ook dat u niet van plan bent om weer te gaan werken.
- Ontvangt u een WW-uitkering? Dan kan eerder met pensioen gaan gevolgen hebben voor de hoogte van uw WW-uitkering.
Wilt u voor uw 68e minder gaan werken? Dan zijn er, naast eerder (volledig) met pensioen gaan, meer mogelijkheden. Of u hiervan gebruik kunt maken hangt af van uw persoonlijke situatie.
- Deels met pensioen, deels werken
Het is ook mogelijk om voor een deel met pensioen te gaan. En daarnaast gedeeltelijk te blijven werken. Voor het deel dat u nog werkt, blijft u pensioen opbouwen. Dit noemen wij deeltijdpensioen. Hierbij gaat u in maximaal 3 stappen van 100% werken naar 100% pensioen. Bereken de mogelijkheden in Mijn SPW. - Demotieregeling
Bent u 58 jaar of ouder? En wilt u minder gaan werken zonder gevolgen voor uw pensioenopbouw? Dan is de demotieregeling mogelijk interessant. Dit is een speciale regeling waarbij u minder uren gaat werken of naar een lichtere functie gaat, maar wel volledig pensioen blijft opbouwen. U bespreekt de mogelijkheden en voorwaarden met uw werkgever. En als u bij uw werkgever gebruik kunt maken van de demotieregeling? Dan maakt u samen met uw werkgever afspraken over wie het verschil tussen de nieuwe en de oude premie betaalt. - Demotieregeling in combinatie met deeltijdpensioen
U kunt niet kiezen voor de demotieregeling als u in deeltijd met pensioen gaat. - Generatiepact
Wilt u minder gaan werken, zonder gevolgen voor uw pensioenopbouw? Dat kan met het zogenaamde 'generatiepact'. Het generatiepact is een regeling vanuit de cao Woondiensten. Een van de mogelijkheden is de ‘80-90-100 regeling’. Dit betekent dat u 80% werkt, 90% loon ontvangt en 100% pensioen opbouwt. Uw dienstverband blijft onveranderd. Voor het aantal uren dat u minder gaat werken krijgt u buitengewoon verlof. Een belangrijk verschil met de demotieregeling is dat u binnen het generatiepact loon krijgt uitbetaald over meer uren dan dat u werkt. - Generatiepact in combinatie met deeltijdpensioen
U kunt het generatiepact ook inzetten in combinatie met deeltijdpensioen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om, als u gebruik maakt van de 80-90-100-regeling, minder dan 80% te werken. In Mijn SPW kunt u berekenen wat deeltijdpensioen betekent voor de hoogte van uw pensioenbedrag.