P&O toolkit

Wilt u uw werknemers informeren over hun pensioen zodat zij op tijd pensioenzaken kunnen regelen? Hier vindt u kant-en-klare tools om te gebruiken. Per tool staat kort aangegeven in welke situatie u deze het beste kan inzetten.

De gespreksleidraad helpt u, als P&O-adviseur of leidinggevende, onderwerpen als langer werken en met pensioen gaan op een rij te zetten. En grip te krijgen op de beste route voor uw werknemer in de laatste fases van zijn loopbaan. Vraag de gespreksleidraad aan via uw relatiemanager.

De inzetbaarheid van uw werknemer verandert. Omdat hij bijvoorbeeld tijdelijk verlof neemt of zijn werkzaamheden te zwaar worden. Of uw werknemer wil juist doorwerken na zijn AOW-leeftijd. Wat biedt het SPW-pensioen uw werknemer in dit soort situaties? En wat betekent dat voor de pensioenopbouw? Zie alle mogelijkheden in de video 'Pensioen en inzetbaarheid' waarin drie ervaren HR-adviseurs u meenemen in drie situaties:

 • Tijdelijk van de werkvloer: onbetaald verlof of minder werken;
 • Minder werken of stoppen met werken;
 • Doorwerken na de AOW-leeftijd. 

Bekijk de video Pensioen en inzetbaarheid

Hoeveel pensioen bouwt uw werknemer op? Moet uw werknemer iets regelen voor zijn pensioen als hij gaat samenwonen? Met deze online checklist ‘Wegwijs in uw pensioen’ geeft u uw werknemer snel en makkelijk antwoord op dit soort belangrijke vragen. En uw werknemer weet ook gelijk wat hij zelf kan doen en hoe hij dat kan regelen.
 
Aan de slag!
U kunt de P&O-checklist bekijken of via een embed code op uw intranet of interne website plaatsen.

Wanneer kan ik stoppen met werken?’ en ‘Wat heb ik straks nodig?’. SPW wil uw werknemers graag helpen om antwoord te geven op deze veelgestelde vragen. In Mijn SPW is dit nu mogelijk. Uw werknemers kunnen hier:

 • Zelf berekenen of zij later genoeg te besteden hebben.
 • Het effect op het pensioen berekenen van bijvoorbeeld minder gaan werken, eerder stoppen of werkloos raken.
 • Een persoonlijk pensioenvoorstel maken met alle inkomsten en uitgaven bij elkaar.
 • Pensioen volledig digitaal aanvragen.
Help uw werknemer om grip te krijgen op zijn financiële toekomst. Wijs hem op Mijn SPW zodat hij zelf aan de slag kan met zijn financiën voor later.

Via de aanlevering van de loon- en premiegegevens horen wij van u of u een nieuwe medewerker in dienst heeft. Zodra wij dit weten, regelen wij alles rond zijn pensioen. Daar hoeft hij zich geen zorgen om te maken. U kunt uw medewerker dit laten weten door de welkomstmail van SPW te sturen, bijvoorbeeld op de eerste werkdag. 
Verstuur de SPW welkomstmail

Ook wij versturen berichten aan iedereen die pensioen gaat opbouwen bij SPW. Natuurlijk de startbrief, maar ook een aantal e-mails om te zorgen dat uw medewerker goed van start gaat met zijn pensioen. Weten wij nog niet het e-maiadres van uw nieuwe werknemer? Dan ontvangt deze een kaart waarin wij vragen het e-mailadres in te vullen in MijnSPW. Want onze voorkeur is informeren per mail, dan kunnen we direct verwijzen naar onze website en MijnSPW. U helpt ons als u nieuwe werknemers vraagt het e-mailadres door te geven.
Dat kan via Geef uw e-mailadres door.

Pensioenvragen van (nieuwe) medewerkers? Verwijs naar ons Wegwijs in pensioen.

Dat is toch wel echt van deze tijd: digitaal. U doet toch ook mee? Meeste bezoeken aan websites gebeuren via een smartphone. U vindt hier materiaal waarmee u uw werknemers kunt aansporen digitaal te gaan. U mag dat vrij gebruiken op uw website of intranet. Als flyer of in een personeelsblad. Want soms gaat oproepen tot digitaal niet anders dan via papier.  

Alle kant & klare materialen voor u
Banner Doe mee met digitaal liggend
Banner Doe mee met digitaal staand 1
Banner Doe mee met digitaal staand 2
Banner Doe mee met digitaal rechthoek 1
Banner Doe mee met digitaal rechthoek 2
Kant & klaar bericht Doe mee met digitaal

Alle voordelen van digitaal

 • snel makkelijk
 • 24/7 bereikbaar 
 • overal bereikbaar 
 • altijd actuele gegevens in Mijn SPW
 • nooit meer post missen 
 • kostenbesparend
Goed om te weten: blijft een werknemer bij zijn voorkeur voor papieren post? Voorlopig versturen wij nog brieven. Maar SPW streeft naar volledig digitaal. 
 

Nu al plezier uit SPW-pensioen halen? Speel de SPW-kennisquiz met uw werknemers en ontdek samen binnen een kwartier de mogelijkheden van het SPW-pensioen. 

 • Uw werknemers gaan zelf aan de slag met pensioen
 • Makkelijk te spelen tijdens een medewerkersbijeenkomst, teamoverleg of borrel

Zo gaat u aan de slag
Lees de instructie en maak een gratis account aan op kahoot.it  

Nodig uw werknemers of collega's uit: 
Lees de uitleg bij de antwoorden: 
Wilt u ons helpen onze communicatie over het SPW-pensioen te verbeteren? Mailt u dan de antwoorden van uw werknemers naar communicatie@spw.nl
Wilt u uw werknemers het hele jaar door stimuleren om hen 'pensioenbewuster’ te maken? Bijvoorbeeld via uw intranet. Hieronder kunt u het SPW-logo downloaden. En linken naar onze website. U kunt uw werknemers ook wijzen op de digitale nieuwsbrief.
 • Handige hulp als u antwoord zoekt op pensioenvragen van uw werknemer
 • Alle contactgegevens voor u en uw werknemer overzichtelijk in 1 document
Download Contactgegevens SPW op een rij