Loonheffingskorting

Niet alleen als werknemer heeft u recht op 'loonheffingskorting', maar ook als gepensioneerde.

U krijgt pensioen van SPW. Van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt u AOW. En misschien heeft u ook nog andere inkomsten. Uit een lijfrenteverzekering bijvoorbeeld, of een andere pensioenuitkering. Alle instanties waar u een uitkering van krijgt, houden belasting in op die uitkering. 

Aan één van deze instanties mag u vragen om ‘loonheffingskorting’ toe te passen. Loonheffingskorting is een korting op de belasting. U betaalt dan minder belasting en houdt dus iedere maand meer geld over.

U kunt zelf kiezen op welke uitkering u de loonheffingskorting laat toepassen. Welke keuze voor u het voordeligst is, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeur. De Belastingdienst kan u hierbij helpen.

Vraagt u een pensioenuitkering aan via Mijn SPW? Dan krijgt u daar de vraag of SPW wel of niet loonheffingskorting moet toepassen. 

Als u schriftelijke een pensioenuitkering aanvraagt, dan ontvangt u van ons het formulier ‘Gegevens voor loonheffingskorting’. Hierop kunt u aangeven of u wilt dat SPW loonheffingskorting toepast.

Kiest u ervoor om SPW de loonheffingskorting te laten toepassen? 

  • Geef dan aan de SVB door dat de loonheffingskorting niet moet worden toegepast op uw AOW. Zo voorkomt u dat meer dan één instantie de loonheffingskorting toepast. 
  • Krijgt u van andere instanties een uitkering? Laat ook deze instanties weten dat zij géén loonheffingskorting moeten toepassen.
Dit kunt u zien in Mijn SPW. Standaard past SPW geen loonheffingskorting toe. Passen wij wel loonheffingskorting toe, dan heeft u dat op enig moment aangevraagd.
Ja, dat kan. U houdt dan maandelijks minder geld over, maar mogelijk is de naheffing van de Belastingdienst lager, of u krijgt geld terug. Voor meer informatie hierover, verwijzen we u naar de Belastingdienst.
Dan betaalt u waarschijnlijk te weinig belasting. Het bedrag dat u teveel ontvangt, moet u aan het einde van het jaar terugbetalen.