SPW wenst iedereen een voorspoedig en gezond nieuwjaar

Met werknemersvoorzitter Miranda Blomberg blikken we weer terug op het afgelopen jaar. Met Henk Jagersma, de nieuwe werkgeversvoorzitter, kijken we alvast vooruit naar 2022.

Hoe kijken jullie terug op 2021?

Miranda: "Corona bleef ook dit jaar een grote rol spelen. SPW-medewerkers werken vanuit huis, bijeenkomsten worden online georganiseerd."

Henk: "Ik heb het geluk gehad dat ik dit jaar de enige fysieke bestuursvergadering mocht bijwonen. De rest gaat digitaal. Ik vind dat toch jammer. Ik ga zelf in januari langs alle bestuursleden om een wandeling te maken, of een kop koffie te drinken. Om ze goed te leren kennen."

Miranda: "Natuurlijk missen we allemaal het echte bij elkaar komen. Maar digitaal heeft ook voordelen. Afgelopen jaar waren meer mensen aanwezig bij de voorlichtingsbijeenkomsten dan ooit. Deelnemers hoeven niet te reizen, dus kost het ze minder tijd."

Waar zijn jullie trots op?

Miranda: "Deelnemers waren niet alleen positief over de digitale bijeenkomsten, maar ook over de communicatie van het fonds in het algemeen."

Henk: "In ons communicatietraject krijgt SPW een hele hoge waardering van zijn deelnemers. Ik denk dat het een uitdaging wordt om dat vast te houden en verder te verbeteren. Ik vind communicatie naar de deelnemers cruciaal. Snappen mensen nog waar je mee bezig bent? En hoe ga je de pensioenverwachtingen managen richting het nieuwe pensioenstelsel? Ik ben heel erg onder de indruk van hoe SPW dat met de 6 pensioenbeloftes heeft gedaan. Ik heb heel veel websites bekeken, maar SPW steekt daar voor mij met kop en schouders bovenuit."

Miranda: "De beloftes zijn zeker een mooi startpunt om het gesprek aan te gaan met onze deelnemers. Ook dit jaar gebruikten we de reacties om onze communicatie te verbeteren."

Welke rol speelt het nieuwe pensioenstelsel bij SPW?

Henk: "Er wordt in verschillende commissies al heel hard gewerkt om de uiteenlopende vraagstukken steeds beter in beeld te krijgen. Maar we zijn ook afhankelijk van definitieve wetgeving."

Miranda: "Er is nog veel dat moet worden uitgewerkt. We werken goed samen met de sociale partners."

Henk, u bent in oktober bij SPW begonnen als werkgeversvoorzitter, na jarenlang bij de overheid en in de markt te hebben gewerkt. Hoe bevalt het?

Henk: "Ik ben me de eerste maanden bij SPW vooral aan het verdiepen in alles. Het is belangrijk dat je een goed en degelijk pensioenstelsel houdt. Voor zowel de jongere deelnemers als voor de gepensioneerden. Ik wil vanuit mijn ervaring en kennis proberen het goede te doen voor het pensioenfonds. Dat kan alleen als je goed weet wat de effecten zijn van de verschillende stappen die je onderneemt. Vandaar dat ik het echt een vereiste vind om dat eerst grondig onder de knie te krijgen. Dat betekent niet dat ik helemaal nieuw ben in de pensioenwereld. Hiervoor heb ik ook bij Syntrus Achmea Real Estate, een vastgoedbelegger voor pensioenfondsen, gewerkt. Wij werkten daar voor 65 pensioenfondsen. De ervaring en ook de affiniteit met pensioenbesturen heb ik aan de andere kant van de tafel dus al opgedaan. Daarnaast heb ik een warm hart voor de hele sector omdat ze een mooie maatschappelijke opgave vervullen in huisvesting voor lagere inkomens en de leefbaarheid van wijken. Dit komt ook doordat ik bestuurder van Staedion ben geweest en lid van het dagelijks bestuur van de Vernieuwde Stad."

Hoe gaat het beleggingsbeleid van SPW veranderen de komende jaren? Met oog op de huidige aandacht voor maatschappelijk verantwoord beleggen?

Henk: "In het maatschappelijk verantwoord beleggen zitten een heleboel verschillende dingen.Denk aan arbeidsomstandigheden, mensenrechten, en de klimaatvraagstukken die daar omheen hangen. Maar er zitten ook keuzes in. In hoeverre ga je bijvoorbeeld prioriteiten geven aan het vernieuwen van industrieën? Ik denk dat SPW een verantwoord beleggingsbeleid voert. Het fonds ziet mogelijkheden om uit te breiden in de toekomst, zonder dat dat ten koste gaat van het rendement van de pensioenen."

Miranda: "SPW doet het goed. Dat zie je ook aan de dekkingsgraad. Een belangrijke graadmeter voor onze financiële situatie."

Wilt u afsluitend nog iets meegeven?

Henk en Miranda volmondig: "Wij willen iedereen graag goede kerstdagen wensen en een heel mooi oud & nieuw. Met als grootste wens voor 2022 dat iedereen weer zoveel mogelijk van zijn oude vrijheden kan oppakken zonder corona."

17-12-2021