SPW opnieuw in top vijf duurzame Nederlandse pensioenfondsen

SPW behoort tot de vijf duurzaamste pensioenfondsen van Nederland. Dit blijkt uit de jaarlijkse duurzaamheidsranglijst van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). In de groep van middelgrote tot grote pensioenfondsen waaronder we vallen, staan we op de tweede plaats.

SPW behoudt de vijfde plek

We behouden de vijfde plek van vorig jaar, met een score van 4,2 van de maximale 5 punten. Deze plaats delen we met metaalpensioenfondsen PMT en PME. De eerste plaats is weggelegd voor ambtenarenpensioenfonds ABP, gevolgd door bpfBOUW en Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Internationale erkenning

Eerder kreeg SPW al internationaal lof voor de manier waarop in de beleggingsportefeuille invulling wordt gegeven aan verantwoord beleggen. We behoren tot een selecte ‘kopgroep’ (Leaders’ Group) die een voorbeeld kan zijn voor andere pensioenfondsen en grote beleggers. Dat maakte PRI, een wereldwijde vereniging voor verantwoord beleggen, eerder dit jaar bekend. SPW levert volgens PRI vooral goed werk bij het selecteren van en toezicht houden op externe vermogensbeheerders voor beursgenoteerde aandelen en private equity (niet-beursgenoteerde bedrijven).

Financieel én maatschappelijk rendement

SPW heeft niet alleen oog voor financieel rendement, maar ook voor maatschappelijk rendement. Zo zoeken we actief naar beleggingen die de duurzame VN-doelstellingen ondersteunen. Voorbeelden zijn ‘betaalbare en duurzame energie’ en ‘duurzame steden en gemeenschappen’. Eind 2018 hadden we hier € 1,5 miljard in belegd. Verder streven we ernaar om de CO2-voetafdruk van onze aandelenportefeuille in 2020 met 25% te hebben verlaagd ten opzichte van 2015. Eind 2018 bedroeg deze daling 28%.

10-10-2019