Mooie scores voor SPW in duurzaamheidslijst Nederlandse pensioenfondsen

SPW heeft over het geheel de zesde plaats behaald in de duurzaamheidsranglijst van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). In de categorie Pensioenfondsen met een belegd vermogen tussen 10 en 30 miljard euro heeft SPW zelfs de eerste plaats behaald. VBDO beoordeelt elk jaar de prestaties van het verantwoord beleggingsbeleid van 50 pensioenfondsen.

De eerste plaats is, net als vorig jaar, weggelegd voor ambtenarenpensioenfonds ABP, gevolgd door bpfBOUW. VBDO gaf aan dit jaar de lat opnieuw hoger te hebben gelegd. Zo was er dit jaar aandacht voor de rapportage over de positieve en negatieve impact van beleggingen en de manier waarop pensioenfondsen verantwoord beleggen op bestuursniveau organiseren.

Beleggen met oog voor mens en milieu

Om een aantrekkelijk pensioen te kunnen bieden, beleggen we de premies die deelnemers en werkgevers inleggen. Want met alleen spaarrente groeit het pensioenvermogen onvoldoende voor een goed pensioen. Daarbij wil SPW een verantwoorde belegger zijn. We willen dat bedrijven waarin we beleggen verantwoord omgaan met mens en milieu, en dat ze goed worden bestuurd. Ook belegt SPW niet in landen waarvoor een wapenembargo van de VN-Veiligheidsraad geldt en heeft SPW de ambitie om het uitsluitingsbeleid voor landen aan te scherpen.

Die keuzes maken we met het hart en met het hoofd. Met het hart omdat we willen bijdragen aan een leefbare wereld voor huidige en toekomstige generaties. Met het hoofd omdat het onze overtuiging is dat zulke bedrijven op lange termijn ook financieel beter presteren.

SPW werkt inmiddels aan een nieuwe verantwoordbeleggingsbeleid met nieuwe doelstellingen, die volgend jaar ingaan.

Lees ook het Verslag Verantwoord Beleggen.

30-10-2020