Beter rendement mogelijk met verantwoord beleggen

Pensioenfondsen die verantwoord beleggen, kunnen betere rendementen maken dan andere fondsen. Ook lopen ze minder risico met hun beleggingen. Dat zijn enkele conclusies uit een rapport van Universiteit Utrecht en Sustainable Pension Investments Lab (SPIL).

Meer dan financiële resultaten

SPW belegt ongeveer 12 miljard euro. We hebben een duidelijk beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen. We letten niet alleen op de financiële prestaties van bedrijven waarin we investeren. Ook willen we weten of bedrijven voldoende aandacht hebben voor mens en milieu. Verder is het belangrijk dat bedrijven waarin we beleggen goed worden bestuurd.

Door verantwoord te beleggen, willen we een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Daarnaast krijgen we hiermee beter zicht op de sterke en zwakke punten van de bedrijven waarvan we aandelen of obligaties hebben.

Onderzoeken met elkaar vergeleken

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar de relatie tussen verantwoord beleggen en rendement. Daaruit blijkt dat verantwoord beleggen geen slechtere rendementen oplevert. Dat is ook de conclusie van dit nieuwe rapport. Hiervoor zijn eerdere onderzoeken met elkaar vergeleken. Sommige van die onderzoeken laten zelfs zien dat verantwoorde beleggingen financieel beter presteren. Toch zijn duurzame bedrijven niet altijd financieel interessant. Soms zijn hun goede prestaties al verwerkt in de prijs van hun aandelen. Dan zijn ze als belegging minder aantrekkelijk.

Meer weten?

10-07-2017