SPW maakt opnieuw een herstelplan

Ieder jaar controleert SPW of de hoogte van haar vermogen voldoet aan de wettelijke eisen. Is het vermogen, dat zijn alle bezittingen van het fonds zoals geld en beleggingen, niet voldoende? Dan moeten wij een herstelplan maken. Dat is een plan waarmee wij zorgen dat SPW binnen maximaal 10 jaar weer voldoende vermogen heeft. Het herstel in 2019 is iets langzamer gegaan, want wij dachten een dekkingsgraad van 114,5% eind 2019 te hebben. Maar onze dekkingsgraad kwam net lager uit op 113,2%. Eind 2019 had SPW nog niet de vereiste dekkingsgraad van 126,6%. Daarom is er nu een nieuw herstelplan.

Wat betekent ons herstelplan voor uw pensioen?

Met het plan van 2019 verwachtten wij dat eind 2023 onze financiële situatie hersteld zou zijn. Wij verwachten met het nieuwe plan dat dit eind 2027 is hersteld. Dat is 4 jaar later. Onze financiële situatie herstelt langzamer. Dat komt niet alleen door de lagere dekkingsgraad van eind 2019, maar ook door de strengere regels die gelden voor een herstelplan. Wij hebben meer tijd nodig om de dekkingsgraad te verhogen naar het niveau dat wettelijk vereist is. Maar zorgen maken of u uw pensioen wel ontvangt, is niet nodig. SPW heeft voorlopig voldoende geld om uw pensioen én dat van alle andere deelnemers die pensioen ontvangen te betalen.

Doordat de rente sterk is gedaald, is onze dekkingsgraad laag. Ondanks dat de financiële markten erg positief waren. Dat was onvoldoende om de lage rente te compenseren. Met deze lagere dekkingsgraad hebben we gelukkig nog steeds voldoende geld om alle pensioenen te betalen. Nu en in de komende jaren. Dat is ook zo nu onze dekkingsgraad verslechtert door de problematische situatie op de financiële markten en beurzen op dit moment. Iedere maand vindt u op spw.nl een bericht over onze dekkingsgraad.

Lees meer algemene informatie over onze dekkingsgraad.

Maatregelen nu nog niet nodig

Wij blijven ons best doen om de pensioenen te indexeren en korten van pensioenen te voorkomen. Dat is ons beleid. Het herstelplan volgt dit beleid en helpt om ons financieel beleid op de lange termijn te realiseren. Onze financiële situatie eind 2020 bepaalt of een nieuw herstelplan en aanvullende maatregelen nodig zijn in 2021. Dat weten wij nu nog niet. Wij houden u zo goed en snel mogelijk op de hoogte.

Lees meer over ons Herstelplan 2020.

Heeft u nog vragen?

Ons serviceteam staat van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 – 17.00 uur voor u klaar.

01-04-2020

Chat met SPW