Een zo goed mogelijk pensioen voor jong en oud

‘Pensioenakkoord onbetaalbaar: jongeren krijgen de rekening’ en ‘ouderen betalen het pensioen van jongeren’. Als we de krantenkoppen mogen geloven, is er altijd iemand die ‘de rekening betaalt’. Maar zijn het de jongeren? Of juist de ouderen? Bestuurslid Hans Kestens legt het uit.

“Iedere keuze die we maken heeft voor- en nadelen voor de verschillende leeftijdsgroepen”, zegt bestuurslid Hans Kestens. Als voorzitter van de ‘Balanscommissie’ adviseert hij bij besluiten over onder andere de hoogte van de pensioenen en premies.

“Bij SPW zoeken we altijd de balans”
(Hans Kestens, bestuurslid SPW)

Kestens: “Ouderen zeggen: ‘wij willen dat jullie mijn pensioen verhogen met de inflatie’. Dat willen wij natuurlijk ook! Maar als we dat doen, is het vermogen dat wij kunnen beleggen kleiner. Dat betekent dat we minder rendement behalen en het pensioenvermogen minder groeit. Daarop zeggen jongeren: ‘niet doen, want dan is er straks niet genoeg geld voor ons over’. Wij doen hard ons best om op een rechtvaardige manier ergens in het midden uit te komen.”

Zo goed mogelijk pensioen voor iedereen

Bij SPW berekenen we voorafgaand aan ieder besluit altijd zorgvuldig wat de gevolgen zijn voor de verschillende leeftijdsgroepen, legt Kestens uit. “Op het ene punt heeft de ene groep wat meer voordeel dan de andere groep en andersom. We bekijken altijd de effecten op zowel de korte termijn als de lange termijn. Zo proberen we tot een goede balans te komen. Met elke afweging die we maken hebben we namelijk maar één doel: een zo goed mogelijk pensioen voor iedereen.”

Wat de discussie in de media extra lastig maakt, legt Kestens uit, is dat het pensioengeld niet toe te wijzen is aan één persoon. “We leggen allemaal geld in: pensioenpremie die iedere maand van uw loon wordt ingehouden. Maar ook uw werkgever betaalt een deel. Wij beleggen die premie vervolgens, waardoor er een groot pensioenvermogen ontstaat waaruit wij de pensioenen voor iedereen uitbetalen.” En daar zit de crux. Want: wie heeft er recht op welk deel van het geld?

Samen de voordelen én de risico’s delen

Om niet te hoeven discussiëren over wie er recht heeft op welk deel van het geld kan men er voor kiezen om iedereen zijn eigen pensioenpotje bij elkaar te laten sparen, zegt Kestens. “Maar waar voorstanders van het ‘eigen pensioenpotje’ aan voorbijgaan, is het voordeel van de grote aantallen. Doordat wij de premie van veel mensen gezamenlijk kunnen beleggen, halen we veel hogere rendementen dan wanneer je het alleen moet doen. En we delen met elkaar, jong en oud, ook de risico’s, die u individueel niet kunt dragen”

Meer lezen over dit onderwerp?

07-08-2019